avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Buna ziua ! Am si eu o intrebare : tatal meu mi-a vandut o proprietate mie cu drept de uzufruct viager pentru el atat timp cat traieste, eu fiind casatorita. Intrebarea mea este cine este proprietar eu sau tatal meu cat traieste , dupa care eu devin proprietara? Unde pot citi care sunt drepturile mele si ale tatalui?In cazul in care eu divortez sotul meu are dreptul la proprietate atat timp cat tata traieste?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 13:25, 24 August 2010
dvs sunteti proprietara casei. insa nu o puteti vinde atata vreme cat tatal dvs traieste.
sotul dvs detine 1/2 din proprietate si in cazul unui divort are dreptul la aceeasi cota de 1/2.
Cand v-a vandut, inainte sau dupa ce v-ati casatorit? Daca dupa, are si sotul dvs. drept de nuda proprietate.
Puteti citi mai multe in Drept civil. Drepturile reale principale, Corneliu Barsan, editia a II-a, Ed. Hamangiu 2007, pag. 263 ( Dezmembraminte ale dreptului de proprietate. Dreptul de uzufruct).

Edit later: bineinteles ca puteti vinde, nuda proprietate se poate instraina ( vanzare-cumparare, donatie etc.) doar ca uzufructul nu se stinge, el va subzista pana la stingerea lui pe cale legala ( decesul uzufructuarului, renuntare la uzufruct etc.).
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
dar daca divortez in timp ce tata traieste sotu tot are dreptul
bella_y a scris:

dar daca divortez in timp ce tata traieste sotu tot are dreptul

Cand v-a vandut, inainte sau dupa ce v-ati casatorit?
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
are dreptul indiferent daca tatal dvs traieste sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La moartea soþului, uzufructul viager se poate reduce la jumãtate? amadeus_121 amadeus_121 Soţul supravieţuitor doreşte ca uzufructul viager pe locuinţă să fie redus la jumătate (cota de 1/2 din locuinţă) pentru ca şi nudul proprietar să ... (vezi toată discuția)
Pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp? Bogdan_P Bogdan_P Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 ... (vezi toată discuția)
Divort,propietar si uzufruct covadonga covadonga buna seara.am o nelamurire.parintii mei sant divortati din urma divortului mama mea a devenit proprietar a apartamentului in care stau amindoi parintii,tatal ... (vezi toată discuția)