Soţul supravieţuitor doreşte ca uzufructul viager pe locuinţă să fie redus la jumătate (cota de 1/2 din locuinţă) pentru ca şi nudul proprietar să aibă drept de folosinţă/abitaţie asupra locuinţei, pentru a putea fi ajutat la menajul zilnic şi a nu trăi singur într-un spaţiu mult prea mare pentru el.
Poate acesta să ceară notarului acest lucru ori există altă formă de a-l lăsa, legal vorbind, pe nudul proprietar să înceapă să folosească jumătate din locuinţă.
În speţa de faţă cei doi locuiesc împreună deja, dar vor să facă legal acest lucru.
pai de ce nu?
eu zic doar ca trebuie alt contract sau un aditional ceva...
Uzufructul se poate constitui si pe o camera, si pe un intreg patrimoniu, depinde de vointa partilor.
Toate drepturilor reale pot sa dovandesc pe cota parte. Usufructul este un drept real, cel mai avantajos dupa proprietate intreaga, desi este pozibil. Incluz dpv fiscal si in functie de virsta are o valorificare. Dreptul usufructul este "drept usandi fruandi salva rerum substanta"Nuda proprietatea este propietatea fara nicio profit economic.
Multumesc pentru acest ultim răspuns, dar sincer să fiu nu am înţeles nimic.
Întrebarea mea am considerat că e banal de simplă si mă aşteptam la răspunsuri la fel de simple, de aceea am expus şi speţa pentru a facilita răspunsurile.