avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM pe durata de determinata in CIM pe durata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM pe durata de determinata in CIM pe durata nedeterminata

Buna ziua,
As dori o clarificare a unei dileme pe care o am in legatura cu modificarea CIM: avem un salariat incadrat pe durata determinata ( inlocuieste un salariat aflat in concediu crestere copil ). Durata CIM det. expira la data reintoarcerii titularului pe post.( anul viitor ). Intre timp, in cadrul firmei a aparut un post de aceeasi natura cu cel pe care este incadrat salariatul, dar pe durata nedeterminata. Parerea mea este ca, printr-o decizie si un act aditional de modificare a tipului contractului, salariatul poate fi incadrat pe durata nedeterminata. ( am si posibilitatea modificarii in Revisal ). Problema este ca ” forurile superioare ” insista sa fac o decizie pe trecere a salariatului de pe perioada determinata in nedeterminata SI UN ALT CONTRACT!!!, argumentand faptul ca respectiva decizie poate fi interpretata si ca incetare a CIM pe durata determinata.
In speranta ca am fost exdplicita,
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 26 August 2010
Buna ziua!
Da, este corect un act aditional si decizia de modificare a CIM-ului pe durata nedeterminata. Nu trebuie alt contract.
Si in actul aditional puteti mentiona daca schimbatai functia si/sau locul de munca (departament, birou ect.).
Eu am o parere contara celei anterioare.
Fiind vorba despre un nou post el poate fi ocupat numai prin concurs.

In acest sens se pronunta si legiuitorul in art. 85 alin. (1) din C.muncii:

Angajatorii sunt obligaţi să informeze salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă pe durată determinată despre locurile de muncă vacante sau care vor deveni vacante, corespunzătoare pregătirii lor profesionale, şi să le asigure accesul la aceste locuri de muncă în condiţii egale cu cele ale salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Această informare se face printr-un anunţ afişat la sediul angajatorului.

Tot codul muncii prevede:
Art. 84. - (1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de muncă pe durată determinată, prevăzut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevăzut la art. 82 alin. (1), dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

Pe postul nou infiintat (aparut) nu poate fi angajat, persoana care este angajata cu cim pe perioada determinata, prevederiel art. 84 nu sunt aplicabile.
Postul pe durata nedeterminata este de aceeasi natura cu cel pe determinata ( ingineri ) si in cadrul aceluiasi compartiment. Nu este un post nou infiintat ci va deveni vacant prin demisia unui salariat
Multumesc
Buna ziua .
Am si eu 2 intrebari:
1. Eu am revenit dupa perioada de crestere copil la post unde lucrez de la 01.12.1996, actualul sef nu vrea sa imi aduca la zi salariul, are acest drept?
2. Sunt unic intretinator de minor pot fi concediata?. Vreau sa stiu legile exacte deoarece la o adica sa ma pot apara. Multumesc astept raspuns.
pt. mmarianne ( :) ca a intervenit si o alta persoana care.... ):
este suficient un act aditional...iar ocuparea posturilor prin concurs, acesta regula se aplica bugetarilor.

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinata ContSters70537 ContSters70537 Buna, Stiti cumva daca in cazul unei institutii publice un CIM incheiat pe perioada determinata poate fi modificat prin act aditional intr-un CIM pe perioada ... (vezi toată discuția)
Angajat temporar - titularul isi da demisia bogdann13 bogdann13 Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat! Ma numesc Bogdan si ocup un post temporarr vacant. Titulara postului si-a facut in septembrie trecut o ... (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata vs. nedeterminata nicusan nicusan pot transforma cim pe durata determinata in nedeterminata inainte de revenirea titularului postului pe 13.noiembrie a.c.(dupa concediu crestere copil), pe ... (vezi toată discuția)