buna ziua
Din luna aprilie 2007 pana in aprilie 2010 am fost in concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap mediu. In ziua cand m-am prezentat la serviciu sefa mea impreuna cu doamna de la resurse umane mi-au spus ca nu mai au nevoie de mine si ar trebui sa plec acasa.Motivul a fost ca nu am studii superioare (sunt incadrata contabil),si nu corespund profesional.Dupa o discutie cu ele s-a ajuns la decizia de a ma tine 6 luni urmand apoi sa desfiinteze postul.Intre timp o colega tot din departamentul de contabilitate a ramas insarcinata.Sefa mea vrea sa angajeze o persoana pe postul colegei care are tot studii medii si mie sa-mi desfiinteze postul.Mentionez ca perioada de 6 luni se termina pe 21 octombrie 2010.
Intrebarea mea este urmatoarea: Poate sa-mi desfiinteze mie postul pe motiv de necorespundere profesionala si sa angajeze alta persoana tot cu studii medii la fel ca mine?
Nu poate legal,dar daca nu mai doreste sa va tina o va angaja pe alt post chiar daca acea pers.va face ceea ce faceti dvs.Mai bine va cautati in alta parte intre timp.
Necorespunderea profesională tb. sa aibă un temei (sarcini de servici neefectuate/ efectuate necorespunzător sau defectuos, trebuiau date note explicative, măsuri ad-tive împotriva dvs....etc). Bănuiesc că angajatorul nu a întreprins aceşti paşi, deci fără temei orice concediere pe motiv de necorespundere profesională, poate fi cu succes atacată. ªi chiar să fi creat o pb. firmei pe linie de servici anterior lunii apr. 2007, puteţi invoca prescripţia faptei datorită scurgerii termenului general de prescripţie de 3 ani.
În general angajatorii nu prea dau afară pe motiv de necorespundere profesională, ci se folosesc de criza economică şi astfel motivează desfiinţarea postului prin reorganizare şi restructurare. Numai că prin desfiinţarea postului nu au voie să angajeze imediat pe altcineva pe acelaşi post.
Faptul ca aveţi în întreţinere un copil cu handicap mediu, poate fi un motiv solid să nu fiţi concediată! Depuneţi acte medicale cu handicapul copilului la personal şi nu e lipsit de importanţă să obţineţi o audienţă la directorul gen. al firmei prin care să vă expuneţi motivele pentru care cereţi să rămâneţi pe post.
Dacă ţineţi mult la acest post, înscrieţi-vă la o universitate particulară şi veţi mai avea un argument în favoarea dvs.
Multumesc pentru informatii.Nu tin la acest loc de munca numai ca nu vreau sa plec asa pur si simplu ca nu ma mai vor ele. Ideea este ca nu sunt prima pe care o da afara. Acum cativa ani au dat o colega insarcinata afara.Mai este alta fata in cic din dep.nostru si una la dep. vanzari pe care la fel ca mine dupa ce se intoarc le tin 6 luni si pa. Acum pe colega care este insarcinata o asteapta aceeasi soarta. Nu sunt speculatii au fost informate cei drept verbal nu in scris dar cu siguranta asa se va intampla. Intrebarea mea este daca am sanse sa castig un eventual proces?
Nu stiu cat este de relevant dar trbuie sa mai mentionez ca pe mine vor sa ma dea afara ca nu am studii superioare,cind seful parcului auto are 8 clase.In dep. vanzari mai sunt doua fete tot cu 8 clase.