Mai am putin si ma intorc la munca din concediul de crestere a copilului si nu stiu la ce sa ma astept din partea angajatorului.Se poate sa ma concedieze pe motiv ca se desfinteaza postul pe care am fost angajata?Este obligat sau nu sa imi asigure postul? Pe ce perioada?Va multumesc.
Angajatorul poate sa desfiinteze postul pe care il ocupati.
Mentiunea este ca aceasta desfiintare trebuie sa se faca din motive ce nu tin de persoana dvs (adica cf. art. 65 (1) din Codul muncii).
Angajatorul este obligat prin lege sa va dea acelasi loc de munca avut anterior intrarii in concediul de crestere copil. Dar daca motivele economico-financiare nu-i mai permit poate dispune concedierea.
Angajatorul va poate inainta un preaviz de 20 zile lucratoare (obligatoriu, de altfel, in acest caz), pe perioada caruia aveti dreptul sa lucrati numai 4 ore/zi dar sa fiti platita norma intreaga. De asemenea, mai trebuie sa va achite toate drepturile la zi precum si un salariu compensatoriu cf art. 78 (1) din CCMUN.
Cu alte cuvinte, va poate concedia din orice alte motive, mai putin necorespundere profesionala.
Cele 6 luni mentionate de colega nikol se considera perioada de readaptare la munca.