avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale 2 intrebari
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

2 intrebari

Buna, as avea 2 intrebari daca puteti sa ma ajutati.

Un amic de al meu cetatean britanic este asociat intr-o firma romaneasca cu un roman. Pe aceasta firma au achizitionat o casa + terenul aferent. Amicul vrea sa desfiinteze firma si sa treaca casa pe numele lui. Este posibil ca el sa detina o proprietate in romania ca cetatean european?

Daca transfera casa pe numele lui trebuie sa plateasca ceva taxe(tva sau orice ar fi) ?

Ovi
Cel mai recent răspuns: povidiu , utilizator 12:37, 26 August 2010
In primul rand amicul dvs nu poate hotara de unul singur "desfiintarea" firmei. Hotararea de dizolvare fara lichidator trebuie luata cu unanimitate de catre asociati. Apoi, pentru radierea societatii si obtinerea certificatului constatator de transfer de proprietate de pe societate pe fostii asociati, trebuie obtinut un certificat de atestare fiscala ca nu sunt datorii la bugetul consolidat de stat, o balanta la "0" si alte acte ale firmei. Procedura este simpla pentru cel care stie ce are de facut, dar oricum dureaza cam 2 luni.
Taxele, sunt cele de registrul comertului, plus eventualul onorariu. Nu se plateste TVA, sau alte taxe fiscale fiindca nu este o vanzare de imobil. Mai sunt taxele de la oficiul de cadastru unde se transfera proprietatea de pe firma pe fostii asociati care se calculeaza in functie de valoarea impozabila/ valoarea de inventar a imobilului (in cazul meu la o valoare de 63000 lei am platit cam 310 lei).
Atentie! Imobilul nu se poate transfera pe unul din asociati!
Dupa ce se indeplineste procedura radierii si transferului de proprietate pe persoanele fizice, foste asociate, acestia se pot intelege asupra modalitatii de dobandire a imobilului de catre unul dintre ei. Binenteles, apeleaza la un notar pentru indeplinirea formalitatilor; vanzare cummparare, iesire din indiviziune, donatie, etc., cu cheltuielile aferente. Cu stima
Multumesc de raspunsul prompt,
Amicul meu s-a inteles cu asociatul sau ca acesta sa se retraga din firma fara probleme si cerinte. Deci ramane doar amicul meu englez.
Deci sa inteleg ca nu este o problema ca un cetatean Englez sa detina o proprietate in ROmania.

Ovi
Hello,

Ma poate ajuta cineva cu un raspuns?

Ovi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platesc sau nu impozit ? virginiaelena virginiaelena am cumparat o societate care are aport la capitalul social o casa . societatea nu are activitate . vreau sa o desfiintez si sa raman cu imobilul. ce taxe ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate Videodek Videodek Detin o societate comerciala infiintata in 2004,pe cand eram student,societate care are in activ un spatiu comercial cumparat pe firma,societate care de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Tva ptr. case 2 cicidaniela cicidaniela as vrea sa stiu daca casa este scoasa la licitatie la solicitarea cetateanului german , ce taxe trebuie sa mai achite firma ? (ce se intampla cu TVA-ul cu ... (vezi toată discuția)