Lucrez la o companie care concedieaza 29 de persoane lunar, fara a avea in vedere vre-un criteriu de selectie. De exemplu: o persoana este anuntata la ora 10 sa se prezinte la sediul unitatii, la ora 13 este pus sa semneze un preaviz in trei exemplare fara a primi si el un exemplar prin care este anuntat ca din considerente economice i se desfiintaza postul, fara a fi evaluat, fara sa comita abateri omul este ales la intamplare din 1200 de angajati. Mentionez ca in contractul colectiv de munca primul punct pentru desfacerea contractului de munca este trecut: dificultati economice ceea ce in codul muncii nu exista. Intrebare: de cate ori se incalca legea si ce trebuie facut ca aceste concedieri sa aiba o logica si sa nu fie la latitudinea unei singure persoane?
Concedierile nu au o logica ci trebuie intocmite si respectate conform Codului Muncii si CCM la nivel national/unitate. Daca nici o persoana din cele concediate nu sesizeaza ITM-ul ,atunci nu prea aveti ce face.
Exista posibilitatea concedierii din motive financiare sau dificultati economice reglementata in Codul muncii.
Totusi , aceste concedieri pot fi anulate intrucat numarul acestora fac incidente aplicare dispozitiilor referitoare la concedierile colective si nu individuale.
Problema este alegerea celor 29 de persoane din 1200 fara nici un criteriu, nici evaluare profesionala, nici abateri savarsite sau avertismente primite. Astfel majoritatea angajatilor sunt stresati nestiind caruia cand ii veni randul. ITM-ul cunoaste fenomenul pentru ca s-a mai repetat in anii 2007 si 2008. Nu a luat nimeni nici o masura. Ce masuri legale se pot intreprinde?