Teoma tu ai facut dreptul? Eu imi amintesc niste discutii mai vechi initiate de tine, dar nu as vrea sa fiu in eroare...si sa folosesc un limbaj care nu iti este propriu.
Data mortii...e data mortii ...si trebuie sa se regaseasca astfel stabilita in hotarare pe baza imprejurarilor si probelor pe care instanta le-a avut in vedere la pronuntarea hotararii.
E adevarat ca termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala curge de la data mortii, dar, in cazul HJ declarative de moarte se admite ca acest termen se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti declarative de moarte (fara ca cele doua date: data mortii si data ramanerii definitive a hot sa se confunde una cu celalata), pentru ca numai din acest moment el poate fi exercitat. Altmiteri ar fi insemnat ca el sa fie deja implinit inainte de avea posibilitatea sa-l exercit.
Se merge la primarie pentru intocmirea actului de deces.
Competenta :
- locul de nastere al celui declarat mort
- domiciliul celui declarat mort, in cazul in care actul de nastere a fost intocmit de autoritatile locale din strainatate;
- domiciliul persoanei care a solicitat declararea judecatoreasca a mortii
Buna ziua. Te rog frumos spune-mi ce acte ti-au trebuit pentru aceasta hotarare judecatoreasca a mortii bunicului pe front. Sunt in aceeasi situatie. Multumesc.