avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stare civila pentru militar mort pe front
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stare civila pentru militar mort pe front

Buna ziua tuturor,

Ca sa deschid succesiunea pe bunicul am reusit, cu chiu cu vai, dupa un an sa obtin declararea judecatoreasca a mortii.

Acum am sentinta definitiva, documentul legalizat.

Ce fac cu el? Merg la Starea Civila si-l inregistrez ca sa obtin certificat de deces sau il folosesc deja ca act de deces? Pot face Anexa 1 cu el?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: flamina108 , utilizator 10:40, 3 August 2020
a, eu asa intelesesem din ce era mai sus,

sigur ca exista un ordin de zi care anunta decesul pe front, exista o data.

probabil ca data pronuntarii devine data declararii decesului, si de exemplu cele 6 luni pentru acceptarea succesiunii incep de acum.
Teoma tu ai facut dreptul? Eu imi amintesc niste discutii mai vechi initiate de tine, dar nu as vrea sa fiu in eroare...si sa folosesc un limbaj care nu iti este propriu.

Data mortii...e data mortii ...si trebuie sa se regaseasca astfel stabilita in hotarare pe baza imprejurarilor si probelor pe care instanta le-a avut in vedere la pronuntarea hotararii.

E adevarat ca termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala curge de la data mortii, dar, in cazul HJ declarative de moarte se admite ca acest termen se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti declarative de moarte (fara ca cele doua date: data mortii si data ramanerii definitive a hot sa se confunde una cu celalata), pentru ca numai din acest moment el poate fi exercitat. Altmiteri ar fi insemnat ca el sa fie deja implinit inainte de avea posibilitatea sa-l exercit.
Se merge la primarie pentru intocmirea actului de deces.
Competenta :
- locul de nastere al celui declarat mort
- domiciliul celui declarat mort, in cazul in care actul de nastere a fost intocmit de autoritatile locale din strainatate;
- domiciliul persoanei care a solicitat declararea judecatoreasca a mortii
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2007
Gabriela Mihai, Avocat
Buna ziua. Te rog frumos spune-mi ce acte ti-au trebuit pentru aceasta hotarare judecatoreasca a mortii bunicului pe front. Sunt in aceeasi situatie. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)
Declararea mortii a unei persoane disparute eelena eelena SOTUL MEU ESTE PLECAT IN SPANIA DE 4 ANI SI LA UN POPAS INTRE MADRID SI VALENCIA,EL A DISPARUT BAGAJUL RAMANANDU-I IN AUTOCAR.L-AM DAT DISPARUT PRIN INTERPOL ... (vezi toată discuția)
Declararea judecãtoreascã a morþii - pensia dispãrutului alina ramona alina ramona dacă o persoană este declarată dispărută şi până la împlinirea termenului pt a se putea declara şi moartea pe cale judecătorească mai e mult şi ... (vezi toată discuția)