avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tot succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tot succesiune

Buna ziua!
Am si eu nelamuriri si nevoie de sfaturi: Bunicul meu a murit in 1993,iar bunica acum cateva zile.Ei au avut 3 copii,din care unul a murit,lasand in urma un baiat.
Cautand printre acte,am constatat ca exista doar un Titlu de proprietate pe casa si terenurile de la tara,pe care ei le detineau,acest Titlu fiind emis in 1992,doar pe numele bunicului.Dupa moartea bunicului nimeni nu s-a ocupat de succesiune.
Intrebarile sunt :-Care sunt modalitatile de a face succesiunea acum,si dupa moartea bunicii, intre rudele ramase?Ce acte sunt necesare pentru aceasta si care ar fi variantele cele mai ieftine ,deorece rudele nu au bani?
-E adevarat ca instanta ar fi calea cea mai ieftina?Daca da,cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:19, 28 August 2010
Pentru a merge la instanta, teoretic mostenitorii nu se inteleg asupra mostenirii. Insa, daca dupa depunerea actiunii mostenitorii se inteleg asupra masei bunurilor si a modului de impartire a acestora se poate incheia o tranzactie intre mostenitori, tranzactie de care instanta va lua act si va emite o hotarare in consecinta. (asta ar fi varianta ieftina).
Daca nu poate fi incheiata tranzactia atunci urmeaza a se face expertize pentru identificarea si evaluarea bunurilor, iar dupa incheierea de admitere in principiu, expertize privind lotizarea bunurilor succesorale.
Pentru a se stabili masa bunurilor succesorale trebuie sa depuneti actele de proprietate ale bunicilor si un certificat de atestare fiscala.
Pentru dovedirea calitatii de mostenitor trebuie sa anexati actiunii de partaj succesoral acte de stare civila.
Va multumesc!
Si va intreb,toate actele (inclusiv de stare civila)se depun la dosar in original,copie legalizata sau sunt suficiente copii xerox si apoi prezentarea in instanta a originalelor?
Pt inceput sunt suficiente copii certificate de dvs. ( xerox si cu mentiunea "conform cu originalul" si semnatura dvs.).
Apoi daca instanta va solicita sa prezentati si originalul, o faceti. Nu se depun, doar se prezinta.
Pentru instanta va trebuie redactata actiunea.
O puteti face singur daca va pricepeti sau o poate redacta un avocat.
Nu este obligatoriu ca avocatul sa va reprezinte si in instanta fiind suficient sa va redacteze actiunea.
De asemenea, ar trebui sa incheiati o tranzactie care se poate redacta asa cum ama aratat mai sus.
Daca faceti tranzactie costurile sunt mai reduse decat la notar.
Daca va intelegeti se poate face tranzactie.
Daca nu va intelegeti nu se poate face tranzactie dar nici la notar nu puteti merge sa rezolvati...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune recekghiata recekghiata buna ziua, sunt nepotul unei batrane ce are mari probleme cu 2 din cei4 copii ai sai. bunicul a murit, sunt impozite mari de plata pe casa si teren, doresc sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Bunica mea a murit acum 5 ani, si au ramas 6 mostenitori(copii ei printre care si mama mea). Mama mea si inca 2 frati au murit acum 4 ani, ramand ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)