avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura succesiune

buna ziua,
sunt nepotul unei batrane ce are mari probleme cu 2 din cei4 copii ai sai. bunicul a murit, sunt impozite mari de plata pe casa si teren, doresc sa o ajut sa faca succesiunea pentru ca nu poate plati singura acest impozit pe casa unde locuiesc cei 2 fii(acestia refuza sa plateasca). care este procedura pentru a deschide actiunea in instanta va rog?
multumesc
Cel mai recent răspuns: recekghiata , utilizator 22:53, 17 Iulie 2017
Trebuie realizata dezbaterea succesorala, dupa autorul bunicii dumneavoastra.(sotul decedat al acesteia ).


Atat dumneaei , cat si descendentii, au calitatea de mostenitori rezervatari.


Dreptul de optiune succesorala poate fi exprimat in termen de 1 an de la deces , altminteri, daca nu au fost realizate acte de acceptare implicite, persoanele cu vocatie succesorala sunt apreciate ca fiind straine de succesiune prin neacceptare.



Exista declaratii notariale de acceptare a succesiunii ?


Exista acte de acceptare tacit, precum plata taxelor si a impozitelor aferente bunurilor succesorale, preluarea bunurilor succesorale, folosirea efectiva a acestora, realizarea actelor de amenare asupra acestora ?



In ipoteza in care exista disensiuni intre coerezi, oricare dintre ei se poate adresa instantei de judecata, in vederea dezbaterii succesorale , si in vederea impartelii.


Actiunea in vedere dezbaterii succesorale, precum si cea in vederea partajarii bunurilor comune se poate initia oricand.


In instanta se vor stabili calitatea de succesor, bunurile din masa succesorala, precum si cotele-parti cuvenite comostenitorilor.


Instanta de judecata va dispune asupra unei modalitati de imparteala in urma efectuarii unei expertize topografice.


Expertiza topografica presupune identificarea imobilului, precum si propunerea de lotizare, ori de imparteala efectiva.



Imobilul poate fi atribuit bunicii dumneavoastra, in sarcina acesteia instituindu-se o obligatie de plata a unei sulte, o suma de bani cu titlu de despagubire.




Succes.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu va intelegeti amibil trebuie formulata acitune in instanta ptr.dezbaterea succesorala dar, mai intai trebuie parcursa procedura prealabila prevazuta de art.193(3)NCPC.
va multumesc pentru raspuns,bunicul a murit acum 8 ani, nu s-au facut nici un fel de acte, unul dintre fii locuieste cu sotia in casa dar nu vor sa plateasca impozitul aferent.
bunica are o pensie de 550lei iar eu sunt somer, as putea sa initiez eu actiunea in instanta? nu cred ca ne permitem avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol.. kinky kinky Buna ziua, suntem 6 mostenitori ce detinem 8 ha de teren agricol dat in arenda; arendasul este doritor sa-l cumpere, insa nu toti vor sa il vanda. In acest ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa parinti divortati tamara_flor47 tamara_flor47 Buna ziua,as dori si eu un raspuns cu privire la dezbaterea unei succesiuni.Parintii mei au divortat acum 23 ani,eu si sora mea ramanand in grija mamei,de a ... (vezi toată discuția)