Trebuie realizata dezbaterea succesorala, dupa autorul bunicii dumneavoastra.(sotul decedat al acesteia ).
Atat dumneaei , cat si descendentii, au calitatea de mostenitori rezervatari.
Dreptul de optiune succesorala poate fi exprimat in termen de 1 an de la deces , altminteri, daca nu au fost realizate acte de acceptare implicite, persoanele cu vocatie succesorala sunt apreciate ca fiind straine de succesiune prin neacceptare.
Exista declaratii notariale de acceptare a succesiunii ?
Exista acte de acceptare tacit, precum plata taxelor si a impozitelor aferente bunurilor succesorale, preluarea bunurilor succesorale, folosirea efectiva a acestora, realizarea actelor de amenare asupra acestora ?
In ipoteza in care exista disensiuni intre coerezi, oricare dintre ei se poate adresa instantei de judecata, in vederea dezbaterii succesorale , si in vederea impartelii.
Actiunea in vedere dezbaterii succesorale, precum si cea in vederea partajarii bunurilor comune se poate initia oricand.
In instanta se vor stabili calitatea de succesor, bunurile din masa succesorala, precum si cotele-parti cuvenite comostenitorilor.
Instanta de judecata va dispune asupra unei modalitati de imparteala in urma efectuarii unei expertize topografice.
Expertiza topografica presupune identificarea imobilului, precum si propunerea de lotizare, ori de imparteala efectiva.
Imobilul poate fi atribuit bunicii dumneavoastra, in sarcina acesteia instituindu-se o obligatie de plata a unei sulte, o suma de bani cu titlu de despagubire.
Succes.
va multumesc pentru raspuns,bunicul a murit acum 8 ani, nu s-au facut nici un fel de acte, unul dintre fii locuieste cu sotia in casa dar nu vor sa plateasca impozitul aferent.
bunica are o pensie de 550lei iar eu sunt somer, as putea sa initiez eu actiunea in instanta? nu cred ca ne permitem avocat