avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Profesiile liberale sunt obligate sa plateasca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Profesiile liberale sunt obligate sa plateasca contributiile sociale?

Buna ziua, Imi desfasor activitatea ca psiholog - profesie liberala reglementata prin legea 213/2004! Ma aflu intr-o situatie extrem de ambigua si anume: sunt angajata in functia de psiholog cu contract individual de munca dar in acelasi timp detin si un cabinet individual de psihologie - prin urmare desfasor o activitate independenta! Nu inteleg de ce in ROMANIA anului 2010 EU - trebuie sa platesc spre stat cotizatiile lunare in partida dubla - atat ca si salariat cat si ca profesie liberala! Nimeni nu stie ceva concret in acest sens...functionarii din institutiile de stat - CNPAS, CASS nu imi ofera decat interpretari de legi... Ironic ma intreb - daca voi fi in incapacitate temporara de munca - voi beneficia de dubla asistenta in sistemul asigurarilor de sanatate??? Va rog sa ma ajutati!!!
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 16:18, 8 Septembrie 2010
deci se plateste cota pentru salariul minim brut, nu la sumele efective incasate ca drepturi de autor (care nu au cazut sub incidenta legii contributiilor decat de la 1 iulie 2010)?
sau ca sa fiu si mai concret, cazul este urmatorul: sotia a avut pana in august 2008 contract de munca, din septembrie 2008 pana in octombrie 2009 numai contract de drepturi de autor, iar din noiembrie 2009 si contract de munca din nou, ce anume ar trebui sa plateasca acum cand merge sa depuna prima declaratie la sanatate (in iulie nu are inregistrat venit din drepturi de autor, deci prima inregistrare va fi in august). Drepturile de autor cad sub incidenta obligativitatii platii contributiei doar de la 1 iulie, inseamna ca trebuie sa plateasca 14 luni x salariul minim brut?
La asemenea amanunte nu mai stiu sa raspund.
Poate va raspunde un coleg specializat pe impozite si taxe.
@danucky
Conform legii sotia dumneavoastra trebuie sa aiba platita contributia pe ultimii 5 ani.
Cand merge la casa de sanatate ii trebui toate actele ce dovedesc plata acestei contributii. Pentru perioadele pentru care nu poate justifica plata acestei contributii va trebui sa plateasca retroactiv( 5.5 % din salariu minim pe economie, plus penalitati).
Atentie si pentru veniturile din drepturile de autor trebuia platita contributia la sanatate, deci vor fi si penalitati.

Din ce relatati dumneavoastra trebuie sa plateasca doar pentru perioada cat a obtinut venituri doar din drepturi de autor, deci sept 2008 - oct 2009, in total pentru 14 luni.
Din ce vad eu sunt 2 variante:

1. merge cu actele care dovedesc ca a obtinut venituri din drepturi de autor, i se calculeaza concret pe baza acelor venituri cat trebuie sa plateasca, plus penalitati.

2. Platiti la salariu minim pe economie pentru acea gaura de 14 luni, insa daca casa de sanatata verifica datele de la anaf si constata ca ati obtinut venituri impozabile pentru care trebuia sa platiti cass-ul va recalcula aceste contributii si va revenit cu o decizie de plata retroactiv plus penalitati. Teoretic; practic naiba stie, se poate sa va uite la fel cum i-a "uitat" pe multi ani la rand.

Intrebati-i si pe cei de la casa de sanatata, ar trebui sa stie mai bine.
chestia cu penalitatile mi se pare un mare abuz, mai ales pt faptul ca drepturile de autor au intrat sub incidenta platii contributiilor abia din 1 iulie 2010, cum ramane cu neretroactivitatea legilor? nu putea nimeni sa prevada in 2008/9 ca niste idioti o sa modifice codul fiscal in 2010. => temeiuri pentru atacarea ordonantei la curtea constitutionala?

Alte discuții în legătură

Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 58/2010 darabontcsilla darabontcsilla Buna ziua, avem o intrep. individ. din 2010, am fost cu declaratiile la casa de asig. si, ne-a calculat din ziua infiintarii a firmei ( Aprilie 2010 ) ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)