avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nulitatea casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nulitatea casatoriei

Buna seara!
Am va rog nevoie de o solutie la o problema ce presupune nulitatea unei casatorii..Pe scurt.....O femeie divortata, are la un moment dat (in urma cu 20 de ani) o relatie pasagera cu un barbat -X...Femeia ramane insarcinata...Cand graviduta noastra are 5 luni, se casatoreste cu un barbat divortat-Y, care recunoaste, la nastere fetita-A, ca fiind a lui, iar aceasta ii poarta numele. Y are la randul lui, din casatoria anterioara, un baiat- Z, care a fost crescut de mama lui pana la 25 de ani. Cand Z vine sa-si intalneasca tatal(in urma cu doi ani) o intalneste pe "sora" sa-A. si se indragosteste de ea. Cei doi tineri A si Z traiesc impreuna o poveste de dragoste din care se naste un copil...Cei doi "frati" hotarasc sa se casatoreasca...Ofiterul de stare civila, a oficiat casatoria( in urma cu cateva zile), iar acum se intreaba daca nu a facut o greseala. Intrebarea e cum poate fi "descalcita" aceasta situatie si ce pot face cei doi tineri pentru a ramane casatoriti. Daca aceasta casatorie este nula sau anulata, ce pasi trebuiesc urmati de catre tineri pentru a se putea casatori in viitor?#-o
Va multumesc pentru rabdare si anticipat, pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ifcristal , utilizator 09:35, 27 August 2010
legally a scris:

Solutia...A, sa introduca o actiune in tagada paternitatii.Astfel, dovedind ca tatal biologic nu este Y, dispare si ,,fratia" din certificatele de nastere.

Ok! A va tagadui paternitatea lui Y, dar pana atunci, cum ramane cu casatoria recent incheiata? Este nula?
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
ifcristal, utilizator
Teoretic e ..anulabila.Cred ca depinde de acest aspect...dovedirea lipsei filiatiei lui A fata de Y.
Cauzele de nulitate a casatoriei pentru rudenie sunt cele care se refera la rudenia de sange pana la gradul al IV-lea, inclusiv. Asta din cauze medicale (copii cu malformatii sau alte probleme de sanatate). Cu toate acestea, prin Maramures si intr-o comuna din Arges, cazurile de cosangvinitate sunt nenumarate. Ar trebui dovedit ca nu sunt frati ni buni, nici cosangeni, nici uterini.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
elena138, utilizator
ifcristal a scris:

Darie Tudor a scris:

Casatoria este perfect legala. A si Z nu sunt frati nici uterini si nici consangvin.


De acord cu dumneavoastra, dar sunt "frati" dupa tata.Amandoi tinerii au acelasi tata trecut in certificatul de nastere.Dupa C familiei- art 19, casatoria este nula, deoarece s-au incalcat dispozitiile art 6 din acelasi Cod. Cum pot dovedi tinerii ca nu sunt frati consangvini?



In speta se spune ca mireasa A este dintr-o relatie cu X, nu cu Y.
Mirele Z este fiul lui Y rezultat dintr-o casatorie anterioara a acestuia, nu cu mama lui A.

Recunoasterea paternitatii nu inseamna recunoasterea ca tata biologic.
Sunt destule motive de recunoastere a paternitatii: afectiv (in vederea armoniei in sanul familiei), legislativ, ca de exemplu, recunoasterea de paternitate este acela al stabilirii pensiei de intretinere al copilului minor si altele.

Paternitatea poate fi stabilita legal prin trei metode.
- Prima este presupunerea. Cand o femeie este maritata, sotul acesteia se presupune a fi si tatal copilului.
- A doua este recunoasterea. Un barbat poate semna un formular prin care admite ca este tatal.
- A treia metoda este prin ordin judecatoresc care se bazeaza pe testul ADN si o audienta daca este necesar acest lucru.

Ca probe:
- proba serologica a sangelui,
- proba antropologica (pigmentul pielii, conformatia oaselor, etc),
- proba dactiloscopica (amprentele),
- proba ADN

Cea mai sigura este prin testele ADN, care vor determina paternitatea.
casatoria este legala.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Puzzle juridico-administrativ AvocatMarius AvocatMarius Intrebare de 1000 puncte. Copil din afara casatoriei (relatii concubinaj). Tatal vrea sa stie (mai bine spus sa se asigure) ca acest copil este al lui. Din ... (vezi toată discuția)