avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... se poate prescrie o datorie?in ce conditii?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

se poate prescrie o datorie?in ce conditii?

Buna ziua.Am fost PFA cu norma impusa di 2002 pana in 2003,din 2003 pana in 2005,si din 2005 pana in ian 2008.Cu cateva pauze timp in care mi-am modificat punctul de lucru.Am primit o notificare de la CNAS sa ma prezint sa clarific si sa achit datoria catre ei altfel vor interveni cu executare silita.NU inteleg ce sa fac.Lucrez in strainatate din 2008 si amcitit pe "fiscalitatea.ro" ca se pot prescrie dupa trei ani datoriile neachitate.Nu stiu ce sa fac in ian.2011 vor fi 3 ani de cand am incheiat activitatea .Va rog ajutati-ma cu un sfat.Va multumesc-
Cel mai recent răspuns: ayna1 , utilizator 22:47, 5 Septembrie 2010
Eu locuiesc ,muncesc si am medic de familie aici in strainatate din febrarie 2008,iar notificarea mi-a venit pe perioada 2005-2009,sunt cam nedumerita in 2008 si 2009 nici nu am fost in tara deci nu am nici un fel de venit acolo.E posibil sa trebuiasca sa platesc asa aiurea ?
Margareta Stanciu a scris:

Marturisesc ca de mai multi ani ma tratez in sectorul privat.Nu am platit asigurari de sanatate ca avocat de multi ani.acum mi-a venit si mie un titlu executoriu pt anii 2007-2009, pt care am facut contestatie ,evident.Nu stiu daca voia avea castig, dar promit sa va tin la curent.

E putin offtopic, dar pe tema asta a scris CL Popescu vreo 2 articole cu motive pentru care avocatii nu datoreaza contributia, unul din ele este in Curierul Judiciar nr. 2/2006.
1. REFERITOR LA prescrierea creantelor fiscale in CPF (OG 92/2003rep.):
CAPITOLUL II: Prescripţia dreptului de a stabili obligaţii fiscale
Art. 91: Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1)Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2)Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
(3)Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4)Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

PRIN URMARE:
- datoriile fiscale nascute in anul 2005 se prescriu incepand cu 01 ianuarie 2006 in termen de 5 ani: 2006;2007;2008;2009;2010 (la 31 decembrie 2010 ora 24,00).

2. Referitor la prescriptia extinctiva
Decret nr. 167 din 10 aprilie1958 privitor la prescriptia extinctiva
Art. 1
(1)Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege.
(2)Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind accesorii.
(3)Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.
Art. 2
Nulitatea unui act juridic poate fi invocata oricind, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie.
Art. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani

3.Referitor la "nedumerirea" ca vi se retin impozite si contributii pentru anii 2008 si 2009 cand nu ati fost in tara:
- deoarece ati avut venituri pana in anul 2007 inclusiv, dar in 2008 nu ati depus DECLARATIA 220 privind venitul estimat , declaratie prin care sa declarati ca in anul 2008 veti avea venit 0;
- organul fiscal a considerat ca si in 2008 veti obtine venit la nivelul anului 2007 si v-a impozitat anticipat la nivelul venitului efectiv obtinut sau estimat in anul 2007;
- si asa mai departe in 2009 ...
Multumesc mult.Am insa o nedumerire si anume:din moment ce am inchis firma si am anuntat la finante,trebuia sa mai depun vreun formular? nimeni nu mi-a spus nimic despre asta.Cum este posibil sa depui declaratii daca nu ai firma si nici un venit?
Din forma initiala a intrebarii dvs. nu reiesea ca ati radiat "firma".
Daca ati inchis firma contestati Decizia de impunere pe procedura prealabila la organul emitent, apoi mergeti in instanta (daca nu se rezolva) si prezentati documentele care dovedesc ca ati inchis activitatea prin radierea persoanei fizice.

NOTA:
Din intrebarea initiala intelesesem ca este vorba de o activitate independenta ,
din ultima intrebare scrieti ca ati "inchis firma" ???

Alte discuții în legătură

Somatie neplata impozitului pe venit deea82 deea82 Buna ziua. In urma cu cateva zile am primit o somatie privind neplata impozitului pe venit pentru anul 2004 (decizie de impunere din ian 2005). Bineinteles ca ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere dupa 5 ani ? doberv doberv azi am primit o decizie de impunere pentru o suma pentru perioada de raportare 2/2007 . din ce inteleg eu mi s-a trimis aceata impunere ca urmare a nedepunerii ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)