avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... traducator debusolat...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

traducator debusolat...

Buna ziua,
As avea nevoie de un sfat in ceea ce priveste "taxele" pe care un traducator PFA trebuie sa le achite la Finante.
Situatia mea est urmatoarea: am autorizatie de traducator emisa de Ministerul de Justitie acum cativa ani, dar abia acum cateva luni m-am inscris la Finante, unde mi s-a dat un cod de inregistrare fiscala (ca eu sa pot taia fact & chitanta clientilor Pers Juridice).
Acum, eu sunt debusolata de intreaga procedura...
Ce venit trebuie sa declar, daca, spre exemplu, nu am taiat nici o chitanta pana in prezent? Cand trebuie sa declar acest venit si unde(desi banuesc ca e vorba de acelasi loc in care m-am inscris)?
Ce formular trebuie sa completez?...si mai ales: ma incadrez in categoriile de PFA atat de mediatizate in ultimele saptamani? Am motive sa ma "panichez" pt ca va trebui sa declar venitul pana la finele lui aug?
Va rog sa ma ajutati sa depasesc momentul!
Multumesc anticipat!
O zi frumoasa!
Gabi
Cel mai recent răspuns: ContSters24933 , utilizator 19:31, 27 August 2010
Buna Gabi,

pentru inceput, va trebui sa depui la Administratia Financiara declaratia 220 privind venitul estimat pentru acest an. Pe baza acesteia vei primi o decizie de impunere pentru impozitul pe venit, in procent de 16% din venitul net estimat, decizie care va cuprinde si termenele de plata - trimestrial: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie. Aceasta declaratie o vei depune la inceputul fiecarui an la A.F. si vei primi decizia de impunere. Tot la inceputul anului viitor vei depune tot la A.F. declaratia 200 privind venitul realizat, declaratie care va servi la regularizarea intre venitul estimat si cel realizat efectiv.
Apoi, la Casa de Asigurari de Sanatate(CASS) vei depune o serie de acte si se va calcula contributia de 5.5% din venitul net estimat si la fel, termenele de plata trimestriale.
Actele de depus aici sunt:
- copie CI;
- copie autorizatie traducator;
- copie certificat de inregistrare fiscala;
- copii dupa decizia de impunere de la Administratia Financiara de cand ai inceput activitatea;
- declaratia completata in 2 exemplare;
- adeverinta de salariat, ca sa se stabileasca procentul de impozitare.

La Somaj si la Casa de Pensii trebuie sa depui lunar cate o declaratie tip din care sa rezulte venitul realizat in luna precedenta, sau, in cazul in care nu ai realizat venit, o notificare in acest sens. Somajul este 0.5% iar la pensii dai 10.5% din venitul realizat luna trecuta.
Cam astea ar fi astazi. Pana la noi legi… spor la treaba!

O seara placuta!
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
ContSters24933, utilizator
Dar, daca eu sunt angajata cu contract pe per. nedeterminata, in alt domeniu?
Angajatorul meu imi plateste CAS etc..
Mai este nevoie sa fac asta si pt autorizatia mea de traducator?
Multumesc pentru raspunsul prompt!
O seara placuta!
Gabi
Da, chiar daca esti angajata cu CIM pe alta functie, va trebui sa achiti si aceste dari, din nefericire. Si eu sunt in aceeasi situatie. Este vorba despre faptul ca sunt 2 categorii diferite de venit: venitul din salarii pentru care ti se retin contributiile de catre angajator si venitul obtinut de tine din activitatea de traducator, pentru care trebuie sa platesti cotributiile aferente. Pana la celebra de acum OG 58, nu trebuia sa achitam decat impozitul pe venit si CASS-ul (desi initial un contabil mi-a zis ca nici pe acela!) dar de la 1 iulie trebuie sa mai facem inca 2 drumuri lunar. Imi pare rau ca iti dau vesti proaste #-o, dar nu e vina mea :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii si termene pfa infiintat in octombrie 2009 alina zaharia alina zaharia Un pfa infiintat in 2009 octombrie cu sistem de ipozitare in sistem real care nu a avut activitate deci nici un venit ce declaratti depune ?adica era obligat ... (vezi toată discuția)
Ce cotizatii plateste mediatorul? Ramona24 Ramona24 Ce cotizatii/contributii plateste mediatorul in situatia in care acesta mai este angajat cu contract de munca- la o firma cu alt obiect de activitate ... (vezi toată discuția)
Despre plata anticipata a venitului previzionat specific unei Î.i. nelusandy nelusandy Sunt intreprinzator detinator de Întreprindere Individuală si, la inceperea activitatii, am estimat ca voi realiza un venit la o anumita valoare , venit pe ... (vezi toată discuția)