sunt angajatul unei societati cu capital privat(srl) iar patronul vrea sa-mi propuna o asociere.Este de mentionat faptul ca la acest moment eu nu pot veni la asociere decat cu propria-mi persoana iar patronul stie asta.Din cazuistica dumneavoastra imi puteti spune va rog la ce ma pot astepta?;si daca se poate sa-mi dati cateva sfaturi utile.VA MULTUMESC
nu aveti treaba cu mariri de capital, daca nu vi s-a cerut in mod expres sa participati cu ceva. evaluati cu atentie balanta firmei si activitatile desfasurate ca sa stiti la ce va inhamati.
In situatia in care va cere sa fiti si administrator, sa preluati gestiunea societatii in baza unui proces verbal de la vechiul administrator, in care sa consemnati starea de fapt de la data preluarii.
Dupa parerea mea puteti accepta, linistit, sa fiti asociat cu patronul dvs.
Veti putea deveni asociat prin cesionarea de catre patronul dvs. o unor parti sociale detinute de el in firma al carei patron este.
Cesiunea se poate face si la valoarea nominala a partilor sociale.
EXEMPLU:
- capitalul social al unui SRL este 200 lei format din 20 parti sociale a 10 lei (= valoarea nominala) fiecare;
- in cazul dvs. , daca patronul detine 100% din capitalul social adica 20 parti sociale;
va cesioneaza dvs. 2 parti sociale adica 10% din capitalul social;
- valoarea de cesionare este de 10 lei partea sociala (=cesiunea se face la valoarea nominala).
Ce implica calitatea de asociat intr-un SRL.
Daca esti minoritar, adica daca ai sub 50 %, nu prea poti sa faci mare lucru in firma ( vezi legea 31/1990 rep.) deoarece hotararile majore: schimare obiect de activitate, majorare de capital social, schimbare de sediu se iau cu 51% din drepturile de vot (la SRL-uri si 75% la SA-uri) dvs. detinand mai putin de 50% din drepturile de vot nu va puteti opune.
CONCLUZIE:
- un SRL rapsunde in limita capitalului social adic aa celor 200 lei;
- rapsunderea asupra functionarii firmei o au administratorii, prin urmare daca nu sunteti si administrator nu aveti nici o raspundere;
- mai exista, insa , si raspunderea solidara in care pot fi atrasi asociatii ( vezi cazul Gigi Becali cu fostul sef ANAF Sebastian Bodu), dar asta se va intampla in anumite situatii si este foarte greu de facut, cu atat mai putin fata de un asociat care are mai putin de 50% din capitalul social si care nu avea cum sa influenteze activitatea firmei respective.