avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare si lichidarea unei asociatii nonprofit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare si lichidarea unei asociatii nonprofit

Suntem un grup de propietari care am construit o aductiune cu apa si vrem sa ne constituim in Asociatie.Intrebarea e, daca patrimoniul este constituit din aductiunea propriu zisa cu apa(bazin colector,tevi transportoare apa.etc),este posibil ca,in cazul lichidarii asociatiei ,intreg patrimoniu sa fie preluat de catre lichidatori?
Dorim ca patrimoniu propiu zis ce constitue baza de asociere si administrare a scopului infiintarii asociatiei sa nu fie supus procedurilor de lichidare ,ci sa revina in forma initiala a asocierii.Ce ne sfatuiti sa trecem in Statut?
Cel mai recent răspuns: vasi1 , utilizator 14:47, 30 August 2010
In cazul dizolvarii asociatiei, bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite catre persoane fizice.
Aceste bunuri pot fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, printr-o procedura stabilita in statutul asociatiei sau al fundatiei.
De asemenea, statutul asociatiei poate sa prevada o procedura de transmitere a bunurilor in caz de dizolvare.
Inseamna ca am pierde dreptul de proprietate asupra apei( bazin plus anexe) ?
Se poate sa nu trecem in patrimoniu ceea ce am scris mai sus si sa lasam decat suma de bani ?Este valabil pentru infintarea asociatiei?
patrimoniul iniţial al asociaţiei poate fi constituit din bunuri, dar şi din bani, adică un salariu minim pe economie, care poate fi lăsat unui alt ONG sau unui cult religios, iar bunurile rezultate din activitatea asociaţiei să fie trecute în patrimoniul comunei/oraşului
Sa explic mai bine.Dintr-un sat de 29 familii,22 din acestea am muncit impreuna si am captat un izvor pentru o aductiune de apa ,strict pentru aceste 22 de familii.
Aceste 22 de familii, vrem sa facem asociatia.Vreau sa intreb,daca asociatia,vreodata va fi lichidata ,patrimoniul ,format din bunurile precizate mai sus ,e in pericol de a fi pierdut sau preluat de primarie ?
Precizez ca este asociatie nonprofit,fara salariu,iar apa cu toate anexele sunt proprietate privata a noastra,a fiecaruia in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de sprijin - vreau sa fac o asociatie TziTzi_84 TziTzi_84 Buna ziua ma numesc Rares si vreau sa ma ajutati in a constitui o asociatie ( nu stiu de ce tip ) Suntem 21 de utilizatori a unei aductiuni de apa potabila ... (vezi toată discuția)
Transfer patrimoniu intre asociatii Monica Baiceanu Monica Baiceanu Buna ziua, am o problema legata de doua asociatii: ambele au aceiasi asociati, una este mai veche si una este creata recent. Cea veche are patrimoniu initial ... (vezi toată discuția)
Patrimoniu initial al unei asociatii nonprofit hspinache hspinache Am o mare nelamurire: -am infiintat o asociati nonprofit , in care imobilul unde functioneaza este proprietatea mea. -initial , am facut facut imbunatatiri ... (vezi toată discuția)