avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... limita teren - probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

limita teren - probleme

Doi vecini, proprietari cu acte "in regula" - fiecare au in stapanire conform actelor doua terenuri invecinate cu latura la strada de 12metri si adancimea de 30 de metri. Ambele terenuri provin din parcelarea unui lot mai mare, facuta in anii 1940. Din acest lot au cumparat pe rand cei doi vecini, cele 2 bucati (cate unul o bucata):

- Vecinul A (din stanga) a cumparat in 1946 (cu CVC) - 12*30metri
- Vecinul B1 (din dreapta) a cumparat putin dupa asta (cu CVC) - 12*30metri. In anul 1990 vecinul B1 vinde unei alte persoane B2 bucata de teren ce-i revenea (12*30), cu act de vanzare cumparare.
In toate aceste acte sunt trecute dimensiunile.

Numai ca:
- vecinul A isi face cadastrul pe teren. Pe planul de la Proiect Bucuresti dimensiunile corespund celor din act
- vecinul B2 isi face si el cadastru si nu i se aproba. Pe planul de la Proiect Bucuresti nu apare latimea de 12 metri, ci de 11m. Cadastrul i se respinge. Totodata pe planul de la Proiect Bucuresti apare o suprafata mai mica decat in acte, corespunzator reducerii de latime.

Dupa acte, cele doua parcele (latimile insumate ar avea 24metri) dar pe teren latimile insumate nu au decat 23metri. Acum fiecare isi muta "gardul" cu 1 metru astfel incat sa aiba el 12 metri. (gardul e o sarma nenorocita)

Mentionez ca cei doi vecini A si B2 nu stau acolo si ca acolo e in fapt un teren viran. Nu exista un gard ca lumea intre vecini. Se pare ca cei doi vecini nu sunt de acord asupra gardului - unde sa fie plasat acesta.

Ce sanse exista ca B2 sa il dea in judecata pe A, sau of. de cadastru sau pe altcineva pentru a-si recupera terenul?

Proprietarul A nu vrea sa cedeze din teren, spunand ca are acte pe 12 metri latime (chiar are!), ca asa figureaza si in plan. Problema e ca si B2 are acte, dar terenul nu se regaseste fizic. Probabil ca B2 a cumparat teren mai mult in acte, dar atunci nu se facea cadastrul si nu s-au indivizdualizat limitele.




Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:29, 29 Octombrie 2007
gogu_ologu a scris:

Ambele terenuri provin din parcelarea unui lot mai mare, facuta in anii 1940. .


O actiune in granituire, desi, la prima vedere, mai multe sanse ar avea A pentru a-si pastra suprafata.
Si, cum sunt profan, cam in ce consta o asemena actiune?

Nota bene: vecinii nu sunt de acord asupra pozitiei gardului.
Granituirea este o operatiune de determinare prin semne exterioare si vizibile a limitelor dintre doua proprietati limitrofe (lipite, vecine). In caz de conflict (fie pt ca aceste semne nu exista, fie - ca in cazul dvs. - aceste semne exista, dar sunt contestate de parti) se realizeaza pe cale judecatoreasca in cadrul unei actiuni de granituire intemeiata pe art 584 Cod Civil.
Sansele imi par clar spre cel care si-a facut primul cadastrul. Dar B2 are sanse sa primeasca bani pentru suprafata lipsa de la B1.
Depinde si de contract, daca e facut cu cap. Daca e vreun standard notarial, atunci... sa lase 11 metri si gata! Nu vad altceva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întãruºare teren hot77cmc hot77cmc Bine v-am regăsit. Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)
Cadastru teren extravilan niculinaoancea niculinaoancea In urma masuratorilor ptr intocmirea cadastrului am aflat ca terenul extravilan imprejmuit de 5000 m nu este pe aceleasi coordonate cu cele din documente. ... (vezi toată discuția)
Teren mai ingust in latime decat in acte ellaene ellaene Buna ziua.As dori sa lamuresc o problema ce am constatat-o la cateva luni dupa ce am cumparat o casa.Respectiv,desi in contract si in schita apare latimea de ... (vezi toată discuția)