Buna ziua! bunicul meu poseda un teren in jud prahova pe care ar dori sa-l treaca pe numele meu. In prezent acesta are 2 copii din actuala casatorie plus unul dintr-o fosta casatorie la care ca drepturi se adauga si bunica mea.
As dori sa stiu cum ar trebui procedat din punct de vedere legal : donatie sau act de vanzare cumparare, tinand cont ca fratii mamei mele nu sunt de acord cu cedarea terenului pe numele meu, si ce costuri ar implica actul de vanzare cumparare. Va multumesc.
Optati pentru un contract de vanzare-cumparare, in forma autentica, la notarul public. Se va calcula o taxa de timbru si onorariul notarului in functie de valoarea terenului care va face obiectul contractului de vanzare - cumparare.
Prin incheierea unui contract de vanzare cumparare, la decesul bunicului terenul respectiv nu va mai intra in masa succesorala.
Verificati daca terenul apartine exclusiv bunicului, ca bun propriu, sau este un bun comun, dobandit in timpul casatoriei, situatie in care actul de vanzare cumparare nu se poate realiza decat si cu acordul bunicii.
In nici un caz donatie.
Daca faceti vanzare-cumparare, aveti grija sa treceti un pret real, sincer si serios, sa se mentioneze in contract ca s-a primit acest pret de catre bunic, eventual pastrati ordinul de plata/chitanta prin care ii platiti acest pret ( chiar dc dvs. stiti ca e fictiv, ii transferati banii ) sa nu poata fi atacat (cu succes) pe viitor.
Succesiune intarziata
cris99
Buna ziua,.
Bunica mea a decedat acum 9 luni, dorim sa deschidem succesiunea, mama mea este unicul copil. Bunicul meu a decedat acum 15 ani si nu am facut ... (vezi toată discuția)