V-as ruga sa ma consiliati intr-o problema.Am restanta la plata intretinerii si asociatia de proprietari a hotarat sa intrerupa furnizarea apei calde pe scara din cauza restantelor,dandu-ne termen de 10 zile.Legea 175 nu spune ca as putea avea la dispozitie un an pt.plata intretinerii fara penalitati si astfel nu-mi ingradesc acest drept prin ultimatum?Ce as putea sa fac?
legea 175 se refera strict la o facilitate la plata ptr. a da posibilitatea restantierilor sa achite mai usor debitele; se refera strict la penalitati si numai atat.
avocat Cristina Popescu
Pt.aceasta lege nu sunt norme ,eu achit din restanta dar mi se sting penalitati si debitele raman;ba mai mult genereaza alte penalitati.In ideea ca as putea plati restanta in maximum 12 luni am zis ca-mi ingradesc acest drept.Pt ca implicit,aceasta lege iti confera posibilitatea sa platesti intr-o perioada mai lunga de timp restanta,fara sa suporti anumite consecinte.
Este adevarat ca ne-am obisnuit cu norme de aplicare a legilor, ceea ce mie mi se pare o chestiune pur romaneasca , originala.... Acum cateva zile un utilizator atragea atentia ca aceasta lege 175/2010 nu prevede, nu are acel articol obisnuit la o lege in care sa se spuna ca in termen de xx zile guvernul va emite normele de aplicare.
Asa ca este foarte posibil ca legea 175/2010 sa se aplice fara norme de aplicare sau pe baza normelor de aplicare a legii pe care o modifica aceasta lege, adica a legii 230/2007.
Legea 175/2010 modifica Legea nr. 230/2007, lege care are deja norme de aplicare adoptate prin GH 1588/2007.
Abordarea celor din conducerea asociatiei dv de a opri utilitatile, mi se pare corecta. Prin aceasta lege se incurajeaza neplata intretinerii sau amanarea cu 12 luni a platii. Foarte bine! Sa dea guvernul apa, caldura, energie electrica si salarii femeii de seviciu si administratorului ca doar nu or sa munceasca 12 luni fara salariu.
@ecnomista
Dv. achitati-va restanta, ca si cu penalizari si fara, cu legea 175 si fara aceasta, restantele trebuie sa le platiti, altfel nu aveti decat doua optiuni, ori fara apa, ori proces in instanta pentru recuperarea restantelor.
Legea se refera la scutirea de penalizari pentru restantierii cu venituri mai mici de 1000 lei/persoana si dovedirea ca aveti aceste venituri este posibil sa fie mai dificila decat o simpla declaratie de venituri, asa cum se facea pentru subventia la caldura.
Penalizare
SimonaBardea
Buna ziua!
1.Am platit la furnizorul de apa rece penalitati la o factura, este normal atata timp cat eu nu mai incasez penalitati la proprietari conform ... (vezi toată discuția)