avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere

Buna seara, am o nelamurire: sunt administrator la o asociatie si in anul 2009 am dat in judecata mai multe apartamente pentru neplata intretinerii. Am primit sentinta anul acesta in luna septembrie, unde spune clar ca sunt obligati la plata intretinerii plus majorari de intarziere. Ma intereseaza, daca legea 175/2010 se aplica si in cazul acesta, in sensul ca restantierii scapa de calculul penalitatiilor daca achita utilitatiile la zi. Ma intereseaza cadrul legal, va rog.
Cel mai recent răspuns: alexandra-alex , utilizator 20:51, 12 Noiembrie 2010
legea 175/2010 nu are norme de aplicare motiv pentru care la acest moment nu poate fi aplicata.
In alta ordine de idei, penalitatile sunt aplicate de catre furnizorii de servicii, Asociatia nu face decat un serviciu de casa, motiv pentru care atata timp cat furnizorii aplica penalitati Asociatia nu are cum sa nu solicite de la beneficiarul final respectivele penalitati.
@alexandra-alex,
Dumneavoastra puneti in aplicare hotararile judecatoresti asa cum le aveti. Adica incasati banii de la restantieri conform sumelor stipulate in hotarare daca proprietarii platesc sau mergeti cu hotararile la executorul judecatoresc pentru obtinerea sumelor prin executare silita.
Daca in acest timp, cei care-au pierdut in instanta, solicita sa fie scutiti de penalizari, trebuie indrumati sa faca plata integrala a debitelor (mai putin penalizarea). Intocmiti impreuna cu ei dosare pe care sa le inaintati furnizorilor care va aplica penalizari, solicitand ca acestia sa anuleze acele penalizari. Deabia dupa ce acesti furnizori anuleaza penalizarile asociatiei, anulati si dumneavoastra penalizarile proprietariulor respectivi.
Legea 175/2010 nu are norme de aplaicare si nu cred ca va avea vreodata pentru ca in ea nu se prevede acest lucru si este destul de explicita si fara norme.

Daca asociatia nu datoreaza penalizari furnizorilor, decizia de a anula penalizarile unor restantieri care-si achita integral debitele se poate lua de catre comitet indiferent ca exista legea 175/2010 sau nu.

Asociatiile de proprietari adopta, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, "sistemul propriu de penalizari". Conform legislatiei se pot aplica penalizari pentru orice suma restanta, inclusiv fondurile stabilite, indiferent ca asociatia are sau nu penalizari de platit catre furnizori.
Sumele incasate formeaza fondul de penalizari al asociatiei si se foloseste pentru achitarea penalizarilor catre furnizori, pentru cheltuieli de reparatii si admninistrare a partilor comune ale blocului.
Va multumesc mult pentru raspunsuri! M-am edificat acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 175/2010 neri neri Buna seara! Doresc sa ma interesez pt.cineva in urmatoarea problema: Una din Asociatiile de proprietari din provincie ,a pus in aplicare legea 175/2010,in ... (vezi toată discuția)
Penalizare SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! 1.Am platit la furnizorul de apa rece penalitati la o factura, este normal atata timp cat eu nu mai incasez penalitati la proprietari conform ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari Cristi02 Cristi02 Buna ziua , am si eu o nelamurire cu privirea la legea 75 din 2010 pentru modificarea legii 230/2007 cu privire la asociatiile de proprietari. Conform legii in ... (vezi toată discuția)