avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE 2007
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE 2007

Stimate Doamne si Domni,

in 4 noiembrie 2004 a decedat tatal meu.
Au ramas o sotie supravietuitoare si 3 fiice.
In termenul legal de 6 luni nu am deschis succesiunea.
De curand una dintre surori a introdus la instanta o actiune succesorala.
Mama doreste sa incheie un contract de intretinere cu sora,lasandu-i in schimb toate imobilele si bunurile mobile.
Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Eu am domiciliul in Timisoara, dar am locuit din martie-iulie 2005 in Alba Iulia, la casa parinteasca impreuna cu mama, ma pregateam sa sustin licenta.
Constituie faptul ca am locuit in casa un act de acceptare tacita a succesiunii?Sau este echivoc?
2.Imediat dupa inmormantare am plecat de la casa parinteasca,am luat 20 litri de vin si 2 table de slanina-dovedire cu martori.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a succesiunii?
3.Tot imediat dupa inmormantare ,eram prezente la masa mama, noi 3 fiice si sotii nostri.
Mama avea 4 porci, de mai mult timp.
Ne-a spus ca ne da la fiecare fiica cate un porc.
Surorile mele au luat porcii la Craciun 2004 si i-au taiat.
Eu i-am spus mamei ca accept si eu porcul, dar stiu ca are nevoie de bani si i-l las ei sa-l vanda si sa pastreze banii.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a mostenirii?

Sper sa primesc raspunsul Dv-stra in timp util.
Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Angela C.

Cel mai recent răspuns: cattta , utilizator 14:33, 16 Noiembrie 2007
Sunt necesare mai multe date. Chestiunea cu acceptarea succesiunii este spinoasa.
Ne intereseaza si ceilalti ce au cerut, daca stiti ce doreste persoana care introduce actiunea... Ce bunuri au ramas, ce alte acte de acceptare s-au facut, cine a platit impozitul imobilelor, intretinerea etc.
Sora mea a introdus actiune succesorala prin care cere ca noi,celelalte doua surori,sa fim declarate straine de succesiune, si de asemenea cere sa se predea masa succesorala ei si mamei noastre,
in calitate de singuri mostenitori care au acceptat tacit mostenirea,prin acte de folosinta a bunurilor mobile si imobile..
Nu stiu daca e relevant pt. caz cine a platit impozitul- mama.
Pe mine ma interesa daca toate actiunile enumerate in mesajul anterior constituie acte de acceptare tacita a sucesiunii.
Cu stima,

Angela C.
Dupa parerea mea nu aveti o pozitie prea buna

Preluarea unor bunuri de valoare redusa (vin, slanina) sau chiar porcul, avand in vedere obiceiul (sa recunoastem ca rar se intampla ca cineva sa plece de la mama de acasa fara ceva in traista) nu constituie, in opinia mea o acceptare tacita.

Esenta acceptarii tacite o constituie manifestarea intentiei neindoilenice de a accepta succesiunea. Ea trebuie sa rezulte din acte sau fapte pe care succesibilul n-ar fi putut sa le faca decat in calitatea sa de mostenitor.

Eventual locuirea aratata la pct 1 (act de folosinta al bunurilor succesorale care nu are un caracter urgent si angajeaza viitorul), desi, asa cum spuneti, este echivoca...chiar dvs. i-ati precizat scopul real. Trebuie sa mai gasiti ceva. Vorbiti cu un avocat
Eu am fost plecata din tara , alte acte care ar putea fi considerate acte de acceptare tacita nu am mai facut. Aceste idei cu luarea porcului de Craciun, a vinului,etc. apartin unei stimate D-na Avocat .
Credeti ca as avea vreo sansa cu faptul ca am locuit cateva luni la casa parinteasca?Dv.puteti fi obiectiv, am sanse de reusita sau mai bine nu ma mai angajez in acest proces?

Cu avocat am vorbit, bineinteles ca Dansii au interes sa devii client.
Tocmai acum am vorbit cu un avocat pe care as fi dorit sa-l angajez, si mi-a spus ca odata cu intampinarea trebuie platita o taxa de timbru.Stiti cumva cat e aceasta taxa?
Imi spunea si de o actiune reconventionala si de o expertiza care va fi necesara.
Cat costa aceasta expertiza?

Si inca un aspect important:
- toate aceste cheltuieli trebuie facute inainte de a sti daca sunt considerata ca am acceptat tacit mostenirea?

Cu stima,
Angela C.
Mai inainte de a angaja un avocat, ar trebuie sa va ganditi cat valoreaza cota dvs si daca se merita luptat pentru ea.

E foarte posibil e ca tot ce a lasat tatal sa fi fie bun comun detinut impreuna cu mama dvs, si in principiu se reduce la jumatate masa succesorala. Daca, sa zicem, casa se va imparti intre dvs, mama, si sora reclamanta, va revine aproximativ 16%.

Alte discuții în legătură

Succesiune 2009 Angela Canareica Angela Canareica Stimati Avocati ai forumului, in anul 2007 m-ati ajutat enorm cu sfaturile Dv-stra competente in luarea unei decizii foarte importante , de aceea revin si ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioana2004vali ioana2004vali Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)
Prelungire sau repunere in termen de optiune succesorala Sergiu92 Sergiu92 Sunt in situatia de a solicita aceasta repunere in termen. Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B. Imobilul A prezinta interes prin ... (vezi toată discuția)