avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE 2007
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE 2007

Stimate Doamne si Domni,

in 4 noiembrie 2004 a decedat tatal meu.
Au ramas o sotie supravietuitoare si 3 fiice.
In termenul legal de 6 luni nu am deschis succesiunea.
De curand una dintre surori a introdus la instanta o actiune succesorala.
Mama doreste sa incheie un contract de intretinere cu sora,lasandu-i in schimb toate imobilele si bunurile mobile.
Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Eu am domiciliul in Timisoara, dar am locuit din martie-iulie 2005 in Alba Iulia, la casa parinteasca impreuna cu mama, ma pregateam sa sustin licenta.
Constituie faptul ca am locuit in casa un act de acceptare tacita a succesiunii?Sau este echivoc?
2.Imediat dupa inmormantare am plecat de la casa parinteasca,am luat 20 litri de vin si 2 table de slanina-dovedire cu martori.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a succesiunii?
3.Tot imediat dupa inmormantare ,eram prezente la masa mama, noi 3 fiice si sotii nostri.
Mama avea 4 porci, de mai mult timp.
Ne-a spus ca ne da la fiecare fiica cate un porc.
Surorile mele au luat porcii la Craciun 2004 si i-au taiat.
Eu i-am spus mamei ca accept si eu porcul, dar stiu ca are nevoie de bani si i-l las ei sa-l vanda si sa pastreze banii.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a mostenirii?

Sper sa primesc raspunsul Dv-stra in timp util.
Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Angela C.

Cel mai recent răspuns: cattta , utilizator 14:33, 16 Noiembrie 2007
in cazul in care procesul surorii dvs nu e finalizat ... deschideti unul separat prin care va declarati calitatea de mostenitoare, chiar si acum. Un astfel de caz se poate judeca cu anii.
primul venit .. primul servit .... dar mostenitoarea inlaturata poate sa-si precizeze pozitia in cursul procesului succesoral. puteti invoca chiar si reaua ei credinta in sensul ca v-a indus in eroare, oferindu-va un fals sentiment de siguranta.
Stimata/e "cattta"

avocatii site-lui , Avlil si romascanu, mi-au scris ca sansele mele in acest proces sunt reduse, motiv pt. care cu o mare durere am decis sa nu ma implic in proces.Mi-a fost teama de marile cheltuieli care vor veni. Azi plangand am scris intampinarea si am trimis-o prin fax. Abia cand am venit acasa am citit mesajele Dv-stra.
Eu sunt in München, tocmai am nascut si nu pot merge in tara.Cu avocat am vorbit telefonic,, mi-a cerut 1500 € onorariu fara sa discute sansele de reusita ale procesului, de aceea am inclinat sa cred ce spun avocatii site-lui, care mi-au adus multe argumente si pe care-i apreciez mult pentru promptitudinea si rabdarea cu care mi-au raspuns..Va raspund la intrebarile din mesaj:
-tata a decedat pe 4 noiembrie 2004
-primul termen a fost pe 23 oct 2007, am cerut amanare pt. lipsa aparare, urmatorul termen e pe 20 noiembrie 2007.
-eu am fost citata la proces.
-sora reclamanta o are de partea ei pe mama,care e si ea parata in proces, dar sora cere sa se intabuleze dreptul de proprietate in favoarea ei si al mamei, invocand acceptarea tacita a mostenirii, iar eu si cealalta sora sa fim declarate straine de mostenire.
Sunt doua case, in una locuieste sora in una mama, deci dupa moartea tatalui ele au locuit in case, au platit impozit, etc.Eu am stat doar 4 luni la casa parinteasca, din martie-iulie 2005, dar avocatii site-lui mi-au spus ca simpla locuire nu valoreaza act de acceptare tacita.
-cu lipsa din tara in cadrul termenului de 6 luni e asa: in noiembrie dupa moartea tatalui m-am intors la lucru in Elvetia si m-am intors in tara prin 20 februarie, deci lunile martie april care apartin termenului de 6 luni am fost in tara la casa parinteasca.
Va rog sa-mi spuneti: as fi avut sanse in acest proces???Sunt tare suparata si disperata!
Nu am deschis succesiunea pt. ca am avut incredere in corectitudinea mamei, mai ales ca eu am ajutat-o tare mult financiar.
Va rog sa-mi spuneti si dv. cum vedeti lucrurile in cazul meu.Daca am sanse mari de reusita as lupta, dar le am???
Cu stima,
Angela Canareica
Doamna,
Nici un navocat nu va va putea calcula, matematic, sansele intr-un dosar. Ce sa spuna, aveti 80% sanse pe probe, da' daca judele se trezeste prost, aveti intre 0 si 100% sanse sa pierdeti? :O
Nu exista astfel de prognosticuri in drept; mai mult, deontologia profesionala si dispozitiile legale ne interzic sa promitem un rezultat, in conditiile in care obligatiile noastre sunt de diligenta si nu de rezultat.

Cu privire la sansele estimate de noi, eu am spus ca, din ce-mi spuneti nu pot sa vad ori sa ma pronunt in sensul acceptarii tacite. Insa nu inseamna ca ca nu aveti sanse, de aceea v-am trimis la o consultatie juridica. E greu sa stabilim asta aici, pe un forum, pentru ca este vorba de o chestiune de fapt si trebuie avut in vedere si ce martori aduceti etc.

Cu privire la sustinerile lui cattta, are dreptate, insa iar depinde care parte dovedeste mai convingator: cea care va sustine ca achizitionarea motopompei este o imbogatire a fondului sau cea care va sustine ca este, in fapt, un ajutor pe care un copil il aduce mamei sale, in conditiile in care nimeni nu a auzit acel copil sa vrea sa stea, sa se mute etc. in casa parinteasca, nu platea impozit etc. Si tot asa. Nu se poate stabili aici daca agveti sanse mari ori mici.

In procese, luptati daca va intereseaza un lucru; altfel, nu ar intra in procese decat oamenii care ar castiga, daca toti am gandi: intru-, numai sa am sanse mari... Si cu batalia, dv. nu vreti, de altfel, sa va bateti, ci vreti sa se bata avocatul...
Oricum trebuie sa veniti in tara daca va intereseaza sa castigati, caci fiind chestiuni de fapt de stabilit, probabil ca instanta va incuviinta un interogatoriu si lipsa dv. ar fi interpretata impotriva dv.
Sunt parti care intr-adevar lupta pentru un drept al lor, cu toata fiinta lor, care reusesc sa-i convinga astfel pe cei din jur inca de la interogatoriu ca astfel stau lucrurile din punctul lor de vedere, ca au fost inselati si ca ei sufera enorm din aceasta cauza. Numai un astfel de om, prin firea sa, isi creste sansele simtitor...
Dar stiu eu cum sunteti dv.? Caci cattta are dreptate si cu falsul sentiment de siguranta... dar in aceleasi conditii, sa puteti demonstra asta, nu sa ramana la nivel de afirmatie...
Perfect adevarat ce a spus AVLIL si ceilalti participanti pe forum.
Intr-un litigiu partea care-si sustine cel mai bine pozitia va avea castig de cauza.
Cel mai bine va puteti apara sansele aparand la proces si facand declaratiile cuvenite in instanta.
In cazul in care nu va permiteti puteti alege sa apareti in fata instantei chiar si fara un avocat.
Puteti trimite o procura cuiva sa va reprezinte. Procura ar fi bine sa fie insotita de o declaratie autentica in care sa va precizati pe larg punctul de vedere privitor la succesiune, mai ales sa afirmati fara echivoc ca va consideratri acceptanta a succesiunii si sa expuneti toate faptele asa cum le-ati precizat mai sus.
1. In cazul in care instanta accepta intreruperea prescriptiei, nu cearta avocatilor stabileste in ce scop ati cumparat motopompa, ci declaratia dvs cu privire la aceasta, asa ca va aflati in cazul unei acceptari tacite pe care trebuie sa o argumentati convingator totusi.
2. Intr-o alta varianta mai ganditi-va bine la ce s-a intamplat in cele 6 luni, in fapt au fost cazuri cand chiar discutia in termenul de acceptare intre mostenitori cu privire la deschiderea procedurii succesorale a fost considerata drept acceptare tacita pentru toti de catre instante.
Sansele dvs cresc cu un avocat, dar o procura si o declaratie va costa relativ putin.
Va doresc noroc
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2007
cattta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune 2009 Angela Canareica Angela Canareica Stimati Avocati ai forumului, in anul 2007 m-ati ajutat enorm cu sfaturile Dv-stra competente in luarea unei decizii foarte importante , de aceea revin si ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioana2004vali ioana2004vali Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)
Prelungire sau repunere in termen de optiune succesorala Sergiu92 Sergiu92 Sunt in situatia de a solicita aceasta repunere in termen. Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B. Imobilul A prezinta interes prin ... (vezi toată discuția)