in 4 noiembrie 2004 a decedat tatal meu.
Au ramas o sotie supravietuitoare si 3 fiice.
In termenul legal de 6 luni nu am deschis succesiunea.
De curand una dintre surori a introdus la instanta o actiune succesorala.
Mama doreste sa incheie un contract de intretinere cu sora,lasandu-i in schimb toate imobilele si bunurile mobile.
Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Eu am domiciliul in Timisoara, dar am locuit din martie-iulie 2005 in Alba Iulia, la casa parinteasca impreuna cu mama, ma pregateam sa sustin licenta.
Constituie faptul ca am locuit in casa un act de acceptare tacita a succesiunii?Sau este echivoc?
2.Imediat dupa inmormantare am plecat de la casa parinteasca,am luat 20 litri de vin si 2 table de slanina-dovedire cu martori.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a succesiunii?
3.Tot imediat dupa inmormantare ,eram prezente la masa mama, noi 3 fiice si sotii nostri.
Mama avea 4 porci, de mai mult timp.
Ne-a spus ca ne da la fiecare fiica cate un porc.
Surorile mele au luat porcii la Craciun 2004 si i-au taiat.
Eu i-am spus mamei ca accept si eu porcul, dar stiu ca are nevoie de bani si i-l las ei sa-l vanda si sa pastreze banii.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a mostenirii?
Sper sa primesc raspunsul Dv-stra in timp util.
Va multumesc anticipat.
Mai este un aspect care as dori sa-l clarific:
-la masa succesorala apartin doua imobile(case) tot ce v-am relatat pana acum(locuitul, motopompa,etc)
se refera la un singur imobil.
Cu celalalt imobil nu am avut deloc tangenta de cand a murit tata.
Intrebare: daca as fi castigat procesul, as fi fost declarata ca am acceptat succesiunea doar la un singur imobil, nu si la cel cu care nu am avut tangenta?
Actul de optiune succesorala este indivizibil. Opereaza cu privire la INTREAGA mostenire. Nu conteaza cate mese, case, oale, strachini, a avut defunctul. A accepta mostenirea inseamna a accepta tot (si datorii, daca e cazul).
E ultimul mesaj pe care il scriu. Chiar nu vreau sa rezolv eu acesta cauza. V-am scris mai mult decat clientilor mei si credeti-ma ca e deja prea mult pentru ceva benevol.
va multumesc mult pentru toate informatile si sfaturile competente pe care mi le-ati dat.
Urmeaza ca eu sa iau decizia finala, care cred ca va fi neimplicarea intr-un proces cu sanse mici de reusita.
Daca au trecut 6 luni de la decesul persoanei, accepta tacit bunurile persoanei cel care le foloseste. Dar, dupa cele 6 luni, daca s-a nu s-a deschis dezbaterea, ceilalti mostenitori sunt considerati ca au refuzat succesiunea?
In primul caz voiati sa spuneti "daca nu au trecut 6 luni" probabil...
In al doilea caz, raspunsul este ca sunt declarati straini de mostenire cei care nu au acceptat-o in termen. Si dezbaterea nu se deschide, iar pentru acceptare tacita nu e vorba despre folosirea bunurilor, ci de administrarea lor sub nume de mostenitor, ca un adevarat proprietar.
Succesiune
ioana2004vali
Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)