avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE 2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE 2009

Stimati Avocati ai forumului,

in anul 2007 m-ati ajutat enorm cu sfaturile Dv-stra competente in luarea unei decizii foarte importante , de aceea revin si acum, aflandu-ma din nou intr-o situatie dificila. Datorita faptului ca locuiesc in München , discutiile fata in fata cu avocati sau notari sunt pana la un anumit moment imposibile si sunt fericita ca existati.
In anul 2004 a decedat tatal, in 2008 a decedat mama.
Suntem 3 surori.
Dupa moartea tatalui nu am stiut ca trebuie deschisa succesiuna in termen de 6 luni. Ca bunuri imobiliare au ramas 2 case.
In 2007 sora mica ne-a chemat in judecata si a cerut dezmostenirea celor doua surori pe motiv ca nu au fost facute acte de acceptare expresa sau tacita decat de catre ea si mama. Am facut intampinare si am fost de acord cu pretentiile ei.
Prin hotarare judecatoreasca i-a fost transmis dreptul de proprietate asupra uneia dintre case, si avand si mama o cota parte din casa, a fost incheiat un contract de intretinere cu mama pentru acea cota a mamei. Aceasta casa iese acum din discutie.
A mai ramas casa parinteasca. In noiembrie 2008 a decedat mama. Noi cele doua surori dezmostenite am facut declaratia de acceptare la notar, dar am avut o mare surpriza.
Sora mica spune ca ea nu e de acord cu deschiderea succesiunii, a spus ca are acte pe casa parinteasca si un Testament.
Nu vrea in nici un caz sa arate documentele , ne-a propus sa acceptam un teren si sa nu avem pretentii la casa parinteasca.
Acum va intreb. cum sa procedez?
De unde sa aflu ce fel de acte s-au facut de catre ea si mama pe casa parinteasca?( sunt convinsa ca mama a facut acele acte pe casa parinteasca fiind pusa sub presiune, ea dorind mereu ca si casa parinteasca sa apartina tuturor surorilor.)
Trebuie se ma adresez unui avocat?
Am o singura temere: ca voi angaja un avocat si de fapt nu a mai ramas nimic din toata aceasta succesiune.
Nu pot afla inainte ce a mai ramas din casa parinteasca?
Noua celorlalte doua surori nu ne lasa legea chiar nimic?

Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Angela
Singura posibilitate viabila ar fi deschiderea unui proces pentru partaj succesoral in care solicitati instantei sa stabileasca mostenitorii cu cotele lor, si masa bunurilor. Atunci veti putea afla ce fel de documente are sora dvs. Probabil ca are un act de vanzare-cumparare sau de donatie pe care va trebui sa-l atacati tot in instanta. Cel mai bine e sa luati legatura cu un avocat pe raza unde a decedat mama.

Av. Gheorghe Alexandru
Chiar dacă există un testament lăsat de mamă în favoarea celeilalte surori, acest testament nu poate aduce atingere rezervei succesorale pe care legea o stabileşte în favoarea descendenţilor.

Pe de altă parte, testamentul, ca orice act juridic, este un act care poate fi anulat.

Nu încheiaţi nicio înţelegere pînă la verificarea testamentului, în cadrul unei proceduri succesorale. Beneficiara testamentului poate fi obligată să înfăţişeze testamentul dacă introduceţi o acţiune în instanţă. Va fi obligată să înfăţişeze orice acte despre care pretinde că i-ar conferi vreun drept asupra bunurilor mamei dumneavoastră.

Liviu S.Bordaş

Chiar dacă există un testament lăsat de mamă în favoarea celeilalte surori, acest testament nu poate aduce atingere rezervei succesorale pe care legea o stabileşte în favoarea descendenţilor.

Asa este, insa exista posibilitatea ca aceasta sa se faca cu scutire de raport...
Chiar cu scutire de raport fiind făcut, testamentul este supus reducţiunii dacă depăşeşte cotitatea disponibilă.
raportul e una si reductiunea liberalitatilor excesive e alta poveste.

Eu as promova direct actiune in instanta (fara complicatii cu notar) si as arata ca masa succesorala dupa mama se compune din ...toate bunurile (cota parte din ele) astfel cum rezulta din actele vechi pe care le am eu.
Zice sora ca i-ar fi fost vandute/donate/lasate prin testament parte din aceste bunuri ...sa prezinte actele/testamentul.

Verificati si la Cartea Funciara si rolul fiscal sa vedeti cine apare ca proprietar pentru casa parintesca.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune 2007 Angela Canareica Angela Canareica Stimate Doamne si Domni, in 4 noiembrie 2004 a decedat tatal meu. Au ramas o sotie supravietuitoare si 3 fiice. In termenul legal de 6 luni nu am deschis ... (vezi toată discuția)
Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Unic mostenitor barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd In situatia in care unul din parinti este decedat de 4luni si nu doresc sa fac succesiune (nu ma simt inca in stare)exista probleme legate de acest aspect,la ... (vezi toată discuția)