avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE 2007
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE 2007

Stimate Doamne si Domni,

in 4 noiembrie 2004 a decedat tatal meu.
Au ramas o sotie supravietuitoare si 3 fiice.
In termenul legal de 6 luni nu am deschis succesiunea.
De curand una dintre surori a introdus la instanta o actiune succesorala.
Mama doreste sa incheie un contract de intretinere cu sora,lasandu-i in schimb toate imobilele si bunurile mobile.
Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Eu am domiciliul in Timisoara, dar am locuit din martie-iulie 2005 in Alba Iulia, la casa parinteasca impreuna cu mama, ma pregateam sa sustin licenta.
Constituie faptul ca am locuit in casa un act de acceptare tacita a succesiunii?Sau este echivoc?
2.Imediat dupa inmormantare am plecat de la casa parinteasca,am luat 20 litri de vin si 2 table de slanina-dovedire cu martori.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a succesiunii?
3.Tot imediat dupa inmormantare ,eram prezente la masa mama, noi 3 fiice si sotii nostri.
Mama avea 4 porci, de mai mult timp.
Ne-a spus ca ne da la fiecare fiica cate un porc.
Surorile mele au luat porcii la Craciun 2004 si i-au taiat.
Eu i-am spus mamei ca accept si eu porcul, dar stiu ca are nevoie de bani si i-l las ei sa-l vanda si sa pastreze banii.
Constituie aceasta un act de acceptare tacita a mostenirii?

Sper sa primesc raspunsul Dv-stra in timp util.
Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Angela C.

Cel mai recent răspuns: cattta , utilizator 14:33, 16 Noiembrie 2007
Pentru a nu fi obligata la plata cheltuielilor de judecata trebuie sa aratati prin intampinare ca sunteti de acord cu pretentiile reclamantei. (este important de stiut pentru ce s-a acordat amanarea, pentru a sti daca mai sunteti la ceea ce legea numeste "prima zi de infatisare" care nu e totuna cu primul termen de judecata, desi, in anumite conditii, pot sa coincida).

Cat priveste locuirea.... depinde de povestea in care avocatul imbraca acesta locuire.... (din pacate, din cate am reusit sa citesc printre randuri, nu o aveti nici pe mama de partea dvs. ... poate asa s-ar mai fi putut gasi ceva cheltuieli cu bunurile succesorale suportate si prin contributia dvs.)

Ca avocat am reusit sa obtin o acceptare tacita din locuirea unor nepoate, studente, in imobilul unchiului defunct. Dar, sincer, daca as fi fost judecatoare, as fi motivat respingerea cam asa: locuirea a fost dictata de o situatie vremelnica si personala ce exclude ideea preluarii bunului ca proprietar.

V-am dat acest exemplu ca o completare la cele spuse de AVLIL. Esential este ca avocatul pe care il aveti sa va explice clar riscurile si sa nu faca parte din categoria celor care spun "se rezolva" si apoi "s-a rezolvat:nu se poate".
Pt.AVLIL

Intr-adevar am multe neclaritati, avocatul nu face altceva sa-mi spuna decat ca am sanse mari de a castiga acest proces.
Am cerut instantei amanarea procesului pt.lipsa de aparare.
Inteleg ca daca renunt acum nu voi plati cheltuieli de judecata.

Am locuit la casa parintesca in ambele calitati,ca fiica si ca mostenitoare.
Eu puteam sa locuiesc in perioada cat ma pregateam pt.licenta la Timisoara, la una din garsonierele proprietate personala, dar mi s-a parut de la sine inteles sa locuiesc la casa parinteasca.
E acesta un bun argument pt.instanta sau nu?
E si mai aproape Alba Iulia, unde am sustinut licenta.

Cu stima, Angela C.
Pentru "romascanu"

Pe mama nu o am din pacate de partea mea deoarece Dansa doreste sa incheie un contract de intretinere cu sora reclamanta,deci normal ca e de partea ei.
Singurul argument in fata instantei e faptul ca am locuit la casa parintesca acea perioada.

Va rog spuneti-mi: sa ma angajez n acest proces sau mai bine renunt datorita sanselor reduse?

Avocatul pe care as dori sa-l angajez considera ca am 90% sanse de reusita, dar nu e obiectiv.
Ma bazez mai mult pe sfatul Dv-stra deoarece sunteti neutru.

In caz ca as castiga procesul, cota parte ce-mi revine din succesiune e oricum mica.
In caz ca pierd procesul, cheltuielie de judecata se pot situa undeva la 2000 €.

Cum sa procedez?

Va multumesc anticipat.
Angela C.
Nu cunosc bunurile care compun masa succesorala. Sa presupunem ca ar fi casa parintesca si terenul aferent.
Atunci, in cel mai fericit caz (data fiind si coalitia mama-sora) ati obtine valoarea in bani a cotei ce vi se cuvine, pentru ca acesta casa (daca nu e un "palat" comod partajabil in natura) are cele mai multe sanse sa fie atribuit mamei/sorei.

De aici ati putea dvs. sa va faceti calculele.
Eu nu cunosc valorile si, pe de alta parte, nu sunt genul de om care sa faca doar calcule pecuniare... iar pentru restul "calculelor" nu cunosc ...povestea...

Bunoara, cand intre soacra mea si fratele ei s-a ivit o neintelegere asupra impartirii casei parintesti, eu si sotul meu i-am spus asa: Mama, nu stiu cat ne intereseaza pe noi sa avem o parte dintr-o casa din comuna nu-stiu-care, dar poate pe dumneata te-ar mai interesa sa ai un frate..."

Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2007
romascanu, moderator
Daca as castiga, cota mea din succesiune exprimata valoric s-ar situa in jurul sumei de 10.000€ ( casa parinteasca cu teren aferent si inca o casa ).Nu-mi trebuie imobilul, m-as multumi cu echivalentul cotei mele in bani.
Dupa cum a sris AVLIL, va intra judecatorul in detalii daca am locuit la casa parintesca in calitate de fiica sau in calitate de succesoare? Cum sa demonstreaza asa ceva? Eu am locuit in ambele calitati.
Constituie aceasta act de acceptare tacita sau nu?
In privinta mamei,i-am pus in vedere ca daca ma va dezmosteni, ma vor pierde ca fiica si ca sora,
si ce ma doare cel mai mult e ca nu le pasa de acest lucru.

Cu stima,
Angela C.

Alte discuții în legătură

Succesiune 2009 Angela Canareica Angela Canareica Stimati Avocati ai forumului, in anul 2007 m-ati ajutat enorm cu sfaturile Dv-stra competente in luarea unei decizii foarte importante , de aceea revin si ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioana2004vali ioana2004vali Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)
Prelungire sau repunere in termen de optiune succesorala Sergiu92 Sergiu92 Sunt in situatia de a solicita aceasta repunere in termen. Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B. Imobilul A prezinta interes prin ... (vezi toată discuția)