Seful meu tocmai mi-a trimis un act aditional cu modificarea punctului de lucru din punct fix in punct mobil ( adica deplasari prin tara), pe care doreste sa-l semnez cu data de azi. Voiam sa va intreb: in cazul in care o sa raman insarcinata si aceste deplasari pot sa imi puna in pericol sarcina, seful poate fi obligat sa ma mute pe un punxt de luxru fix, adica la birou ca pana in prezent?
un act aditional se semneaza cu acordul partilor adica si dvs si angajatorul, in cazul in care nu sunteti deacord cu acesta puteti foarte bine sa nu-l semnati nu va poate obliga, in caz de sarcina cu probleme puteti obtine o adeverinta de la medicul specialist unde se recomanda reducerea programului de lucru sau repaus.
Da, in cazul in care conditiile de lucru pun in pericol sanatatea mamei sau a fatului, angjataorul poate fi obligat sa adapteze conditiile de munca, programul de lucru etc.
Dupa ce vei ramane insarcinata trebuie sa anunti angajatorul despre acest lucru, prezentandu-i un document eliberat de un medic specialist iar acesta va trebui sa te protejeze pe perioada sarcinii, modificandu-ti conditiile de munca in asa fel in cat locul de munca sa nu constitue un pericol pt sarcina.
Initial sefu a vrut sa-mi dea preaviz 21 zile si sa ma dea afara ( nu numai pe mine) pt ca vrea sa schimbe echipele de vanzari, pe care le considera vinovate pt scaderea rezultatelor. Ulterior, mi-a propus sa "ma mut" pe deplasari, adica munca de teren. Atunci am acceptat verbal si azi mi-a trimis prin contabilitate actul aditional in care se specifica factul ca decizia a fost luata de conum acord. Eu am contract de munca pe perioada nedeterminata de 4 ani in aceasta firma. In septembrie am nunta si ne dorim mult un copil. In cazul in care o sa se intample minunea voiam sa stiu daca avand acest act aditional semnat se mai poate sa ma mute din nou intr-o locatie pt ca la drumurile noastre..imi e sincer teama sa pun sarcina in pericol.
Actul aditional ramane la latitudinea dvs daca il semnati sau nu.
In momentul in care veti fi insarcinata, veti anunta în scris angajatorul asupra stării fiziologice de graviditate şi anexati un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist. Medicul de medicina muncii va va elibera un raport. In baza acelui raport, daca se constata ca sunt riscuri pentru sănătatea sau securitatea dvs cu repercusiuni asupra sarcinii, angajatorul este obligat sa va modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa va repartizeze la alt loc de munca fără riscuri cf recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie.
Bine-nteles angajatorul pe langa OUG 96/2003, trebuie sa tina seama si de legislatia muncii in vigoare.
Sau in caz de sarcina cu probleme (doamne fereste), se intra in CO de risc maternal.