Am un spatiu comercial pe care l-am inchiriat pana in 2015,una din conditii fiind ca toate modificarile in structura cladirii sa se faca cu acordul meu .Cea ce nu s-a intamplat si am reziliat contactul din luna mai.Pana acum chiriasul nu a eliberat spatiul si nici chiria nu si-a platit.A incuiat si nici la telefon nu raspunde.Politia a refuzat sa intervina.ca nu este de competenta lor.Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez astfel incat sa nu incalc legea.Pot sa-l evacuez fortat si sa-i pun sechestru pe lucruri?Va rog ajutati-ma,sunt pensionar si am70 de ani,cum sa procedez?
Daca nu a parasit spatiul si nu intelege sa o faca, va trebui sa promovati actiune in evacuare , eventual, daca sunt intrunite conditiile, pe calea ordonantei presedintiale ( art. 581 al. 1 C. Pr. Civ.) si sa cereti si obligarea chiriasului la plata sumelor datorate cu titlu de chirie restanta si penalitati, asa cum ati stabilit prin contract. Puteti solicita si un sechestru asigurator, in cond. prevazute de art. 591 C. Pr. Civ. Eu va sugerez sa apelati la un avocat. Dupa obtinerea hotararii de evacuare, va adresati unui executor judecatoresc, care va pune in executare hotararea, in sensul eliberarii spatiului si recuperarii sumelor, asa cum va dispune instanta.
Va multumesc pentru rspuns.Sa inteleg ca trebuie sa-l dau in judecata,altfel nu pot intra in propriul spatiu ocopat de un om care a incalcat contractul facand fel si fel de modificari si neplatind nici chiria.Am incercat o rezolvare amiabila si pretinde bani pentru modificarile facute la cladire!Sunt un om batran si nu am puterea sa umblu prin tribunale,ALTA SOLUTIE NU ESTE?
Daca nu-si ridica lucrurile pe care le are in imobil si nu va preda cheile spatiului benevol, cum veti intra? Riscati sa va acuze ca ati sustras bunuri de valoare pe care le avea depozitate in interior ( furt, distrugere, etc). In practica se intalnesc astfel de situatii. Puteti gasi alte metode pentru a nu ajunge in instanta, institutia medierii de exemplu, care e o incercare de solutionare a litigiului pe cale amiabila ( cred ca si onorariile sunt mai rezonabile). Trebuie sa va asigurati ca nu va veti trezi cu plangeri penale. Dvs. aveti dreptate cand spuneti ca sunteti proprietar si, din pacate, chiriasul dvs. nu respecta cond. contractuale, insa aveti in vedere si aceste aspecte, care pot aparea in momentul in care intrati in posesia spatiului fortat. Alegeti solutia pe care o considerati cea mai buna si, evident, mai putin cotisitoare. Judecata e de durata, asa este, dar e varianta cea mai sigura, avand in vedere atitudinea chiriasului. Spuneati ca pretinde bani pt. modificari. Incercati o compensare, contravaloarea chiriei datorate cu valoarea imbunatatirilor ( care nu erau prevazute in contract ca fiind permise), daca e convenabila varianta pt. dvs.. Numai sa paraseasca imobilul. Succes!
Inaintati o actiune in care solicitati, asa dupa cum a spus si d-na Sisica, evacuarea chiriasului.
Ca si temei legal, puteti folosi art.24 lit b), art. 25 si art. 26 din Legea locuintei nr. 114/1996 .
Executare silita
clientX
In cazul unei executari silite intervenite intre stat si proprietarul unui spatiu comercial, ce se intimpla cu chiriasul din acel spatiu?
Contractul de chirie ... (vezi toată discuția)