avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somajul ca spor vechime
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somajul ca spor vechime

Buna ziua.

Va rog, dati-mi o idee despre cum sa conving un salariat ca somajul nu este luat in calcul la sporul de vechime. Degeaba am facut uz de legislatie... O tine una si buna ca are dreptul la procent vechime superior si pretinde sa-i demonstrez unde scrie ca nu are dreptul. Si pentru ca situatia sa fie de-a dreptul hilara, eu pretind sa-mi arate unde scrie ca are dreptate. Si tot asa...

Cu multumiri.

Cel mai recent răspuns: Taisa , utilizator 08:24, 1 Septembrie 2010
In Legea nr.19/2000 la art.38 se prevede ca, în sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e); ....
1. Perioada de somaj este perioada nelucrativa deci nu poti sa ai pretentia ca este vechime in munca si sa mai vrei si spor de vechime pentru asta (!?).
2. Nu dvs. trebuie sa-i aratati unde scrie ca nu este vechime in munca ci el sa va arate unde scrie ca este vechime in munca.
3. El face o confuzie cu stagiile de cotizare. Perioada de somaj este stagiu asimilat de cotizare pentru pensie si pentru sanatate. Si atata tot.
4. Nu mai stati la discutie cu el. Sa va dea in judecata si sa se faca de ras.
Indrumati-l la ITM sa se convinga singur.Acest stagiu se ia in calcul la pensie si nu reprezinta vechime in munca.

andymaurul
1.Vechea lege a somajului (Legea 1/1991- abrogata de Legea 76/2002) spunea:
Art. 15 - Perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor de şomaj sau ajutor de integrare profesională constituie vechime în muncă şi în aceeaşi unitate.
2. Dar nici ea nu spunea ca se ia in calcul pentru acordarea sporului de vechime.
3. S-ar putea ca unele CCM la nivel de unitate sa prevada ca perioada de somaj indemnizat sa fie luata in calcul pentru acordarea sporului de vechime.
Buna dimineata:)

Va multumesc tuturor pentru promptitudine. Ma declar mai mult decat multumita de raspunsurile Dvs.=D>

Sa aveti o zi deosebita :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de somaj liana istrate liana istrate perioada de somaj se ia in calcul la schimbarea procentului de spor de vechime in munca? (vezi toată discuția)
Stagiul militar obligatoriu este considerat vechime in munca? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Am efectuat stagiul militar obligatoriu timp de un an in perioada 1997-1998.Va rog sa-mi spuneti daca el,este considerat vechime in munca.Se ia in calcul doar ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime luccia luccia Am o vechime de 20 de ani, la data de 08 august a acestui an. Am depus cerere pentru majorarea procentului de vechime de la 20 la 25% incepind cu data de ... (vezi toată discuția)