Buna ziua! Mi-am demisia acum 1 saptamana de la o societate comericala, data de 31 oct este ziua de plata a primelor 2 saptamani de munca din aceasta luna si am fost anuntata ca de fapt o sa primesc banii in data de 15 nov, bani care vor cuprinde plata pe intreaga luna octombrie.As dori sa stiu daca au voie fostii sefi sa faca asta, iar daca in cazul in care mi se ofereau bonuri de masa, le voi primi si pe acestea tot atunci.De asemenea, unde ii pot reclama pe fostii sefi in cazul in care acestia nu isi achita obligatiile fata de mine? Va multumesc frumos si astept un raspuns urgent.
Bonurile de masa le vei primi corespunzator perioadei lucrate. La incetarea contractului de munca, angajatorii sunt obligati sa achite drepturile salariale angajatului. In caz de neindeplinire acestei obligatii va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartine firma la care ati lucrat.
depinde si ce scrie in contractul individual de munca referitor la data la care se plateste salariul. nu il poate obliga nimeni pe angajator sa plateasca drepturile salariale oricand vrea angajatul. daca stiti altceva, va rog sa-mi scrieti si mie unde este specificata aceasta obligativitate. daca angajatorul nu-si onoreaza obligatiile, angajatul poate face reclamatie la ITM, apoi poate urma caile legale.
Problema este ca in contractul de munca datele de plata a salariului sunt 15 a lunii si ultima zi lucratoare a lunii, iar despre plata lichidarii nu este prezentat nimic.
Lichidarea se plateste la lichidare, adica pe 15 noi. Aceasta este metoda pe care o aplica multi angajatori mari. Nu este ilegal, dar este foarte neplacut pentru fostul salariat care nu are din ce trai. Cu siguranta ca va vor face plata pe data de 15 noi. Cat despre bonuri, le veti primi la data la care le primeati de obicei. Desi legea care reglementeaza problema bonurilor de masa spune ca tichetele de masa se ofera slariatilor cel tarziu in data de 20 a lunii pentru luna in curs, sunt foarte putini angajatori care respecta legea, in general angajatorii mici. Deci lichidarea pe 15 noi, iar bonurile la data obisnuita. Nu este exclus sa le primiti tot pe 15 noi.
nu va poate acorda avans pentru perioada pe care nu o mai lucrati in firma, asa ca toate drepturile vor fi calculate si acordate, normal, la lichidare.
tichetele de masa ar fi tgrebuit sa fie regularizate anterior plecarii din firma.