Buna ziua. Eu inca nu m-am lamurit cu ce trebuie sa platesc si ce nu...
Sunt angajat la o firma cu CIM la care se platesc toate contributiile. Pe langa asta mai am si un venit ocazional (4 sau 5 facturi pe an - maxim 2000 sau 3000 RON / anual) din alta activitate care nu are legatura cu obiectul de activitate si cu firma la care lucrez. Am inteles ca trebuie platite contributiile la sanatate in valoare de 5.5 % din venitul (brut sau net?) realizat si inca 16 % impozit dupa aplicarea deducerilor.
Intrebarea este urmatoarea: Mai trebuie sa platesc si contributiile la pensii (31.3 % sau 10.5 % ???) si la somaj (0.5 %) lunar sau nu? Contributiile la pensii se calculeaza la o baza de venit de minim 600 lei / luna adica 600*12=7200 / an sau se vor calcula in caz ca trebuie sa le platesc la venitul realizat de mine (2000 sau 3000 RON / an). Nu mi se pare normal si corect sa platesc la un venit de 7200 lei cand eu realizez maxim 3000.
Va multumesc.
Cu siguranta trebuie sa platiti si contributia la sanatate( de fapt trebuia s-o platiti si pana acum).
Daca veniturile obtinute sunt ocazionale cum spuneti atunci contributiile la somaj si pensii nu trebuie platite, dat fiind faptul ca sunteti angajata.