Buna seara ! Am o garsoniera pe care am inchiriat-o de curand. Ma intereseaza si pe mine ce pot face cu contractul. Adica ori il duc la financiar pentru inregistare si imi vor lua cei 16 % ori nu-l duc si nu stiu ce se poate intampla. Dar cei 16 % cum se calculeaza lunar, la trei luni? Am inchiriat cu 500 ron. Imi poate face cineva un calcul?Am inteles ca mai sunt 25% deductibili din cei 500 ron. Nu stiu sigur. Ma poate ajuta cineva?
venit brut = 500 lei
cota forfetara 25% = 125 lei
venit net = 375 lei
impozit 16% x 375 = 60 lei
impozitul se plateste trimestrial, pe 15 a lunii martie, iunie, septembrie si decembrie.
aveti venit brut de 500 lei, se presupune ca aveti cheltuieli cu apartamentul ( cheltuiala deductibilă aferentă venitului, stabilită în cota forfetară de 25% aplicată la venitul brut, reprezintă uzura bunurilor închiriate şi cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea acestora, impozitele şi taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul reţinut de intermediari, primele de asigurare plătite pentru bunul cedat spre folosinţă) deci se scade 25% (forfetar, deci nu trebuie sa va justificati cheltuiala cu ap) din cei 500 si platiti 16 % din ce ramane, adica 60lei. platiti trimestrial, deci 180 la 3 luni
e bine sa declarati contractul, daca va reclama cineva (chiriasul), platiti cat nu face.