avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

buna. am si eu cateva intrebari legate de pensia de intretinere. tatal meu imi platea pensie de intretinere pentru ca eram la facultate. din luna mai mi-a sistat pensia desi eu in iunie eram in sesiune si in iulie am dat licenta. acum sunt inscrisa la master la zi si nu lucrez, am 23 ani. recent a deschis actiune pentru desfiintarea popririi pe motivul ca din mai am terminat faculatatea. as dori sa stiu daca eu am sanse de castig. am inteles ca pana la 25 de ani este obligat sa plateasca. as dori sa stiu pana la ce varsta, in ce conditii ramane valabila pensia de intretinere?conform carui act?am cautat in codul familiei dar nu am gasit articolul. si o ultima intrebare: am nevoie de avocat?deoarece tatal are avocat.
multumesc
Cel mai recent răspuns: laura_dulgheru , utilizator 14:16, 27 Noiembrie 2007
pensia de intretinere se reglementeaza in codul familiei, dar plata ei dupa majorat se ia prin analogie din legea pensiilor art.66.
Obligatia de intretinere in sarcina tatalui dvs exista pana la terminarea studiilor , dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Tatal trebuie sa iti plateasca acea pensie pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 de ani. Asta insa nu inseamna ca poti face cursuri de engleza 3 ore de 2 ori pe saptamana si inseamna ca esti la continuare de studii.
Studiile trebuie sa fie de natura a ocupa atat din timpul zilnic, astfel incat sa te afli in imposibilitatea de a te intretine.
Prin urmare, daca erai la facultate, pana la terminarea ei iti datoreaza pensie (inclusiv ultima sesiune) sau pana la terminarea ultimului an scolar efectuat (ori pana la data exmatricularii etc., in functie de fiecare caz in parte). Iti trebuie un document de la scoala care sa arate cand ai incetat tu sa mai fii student acolo.

Cu privire la master, practica nu ne spune ca esti in imposibilitate de a munci, asta si in functie de numarul de cursuri si programul zilnic, dar in general nu se poate sustine existenta unei incapacitati de a te intretine.

Cu privire la baza legala, nu este un text de lege, vezi: Decizia de îndrumare nr. 2/20.02.1971 a Plenului Tribunalului Suprem prin analogie cu Legea nr. 19/2000, mai exact cu prevederile care privesc pensia de urmaş (anume art. 66 lit. b), art. 86 Codul Familiei.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2007
Liliana Gradinaru, Avocat
multumesc pentru raspuns. sunt la master si am cursuri zilnic de la 17-21 . nu lucrez pentru ca inca nu mi-am gasit nimic nicaieri.
Masterul este, prin esenta lui, un program de studii care inseamna perfectionare in paralel cu munca. Majoritatea masterelor (daca nu chiar toate) au program dupa-amiaza.
Faptul ca nu ti-ai gasit nu este, nici acesta, o imposibilitate de a munci.

Alte discuții în legătură

Pina cind se plateste pensia de intretinera(pensia alimentara)? valeriamogos valeriamogos sotul meu are de platit pensie alimentara, conform instantei judecatoresti, pina la terminarea studiilor dar nu mai mult de virsta de 25 ani. Ce se intimpla ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Denisa.happy Denisa.happy Am o intrebare va rog, daca instanta decide sa se plateasca pensie alimentara pana la terminarea studiilor ( facultatea) dar nu mai mult de 25 ani, pana cand ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ! ligiamirica ligiamirica Sunt o adolescenta ce primesc pensie alimentara de la ambii parinti. Ei au divortat cand eu aveam doi ani, eu am fost incredintata spre crestere tatalui dar ... (vezi toată discuția)