avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA sau expert contabil
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA sau expert contabil

Buna ziua,
Sunt functionar public dar in acelasi timp sunt si expert contabil inactiv.
Având in vedere reducerile de salarii ale bugetarilor de care "am beneficiat" şi eu , aş dori sa mai desfăşor activităţi în afara serviciului( Întocmiri Planuri de afaceri)
Întrebarea este:
Ce este mai rentabil ? Să activez ca expert contabil sau sa infiitez un PFA cod CAEN 7022 . În cazul meu ca PFA, venitul ar fi ocazional, ce taxe trebuie sa platesc? Trebuie sa platescs la venitul minim chiar daca nu realizez nici un venit ?.
Venitul fiind ocazional nu se ştie daca am clienţi şi cand am clienti. Se plateste taxele la venitul minim şi ce taxe?
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 11:52, 3 Septembrie 2010
Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
Puteti sa va inregistrati la fisc ca expert contabil, fiind profesie libera, nu este cazul inregistrarii la Oficiul Registrului Comertului, nemaifiind cazul platiti taxele de autorizare.
1. Din cate cunosc eu functionarii publici nu au voie sa desfasoare activtati independente, in cazul dvs. profesii liberale sau PFA. Din acest motiv si sunteti inactiv in evidentele CECCAR.

2. Asa cum spunea si dl David mai sus, profesia contabila este o profesie liberala (OG 65/1994 rep.), pentru exercitarea acestei profesii nu se aplica prevederile OUG 44/2008, procedura fiind urmatoarea:
- depunerea DECLARATIEI 070 in termen la data inceperii activitatii la organul fiscal de domiciliu in aceasta declaratie va veti completa si vectorul fiscal ( TVA daca doriti prin optiune etc);
- pe baza DECL 070 veti primi un CIF ;
- cu ocazia declararii activitatii veti depune si declaratia 220 privind venitul estimat pentru anul in curs, pe baza ei veti primi Decizia de impunere anticipata;
- veti tine contabilitatea in partida simpla;
- pana la 15 mai anul urmator veti depune declaratia 200 privind venitul anual efectiv realizat ocazie cu care veti plati si impozitul pe venit corespunzator.

NOTA:
Va trebui sa mergeti la CECCAR pentru a va activa ca si profesie libera, expert contabil sau contabil autorizat.

3. Referitor la infiintarea unui PFA codul CAEN 7022- Activitati de consultanta pt. afaceri si management. , nefiind o profesie liberala (consultanta) va veti infiinta acest PFA conform OUG 44/2008 dar pe el nu veti putea desfasura activitati specifice CECCAR (cod CAEN 6920).

4. Impozitarea celor doua activitati - profesia liberala expert contabil si PFA - consultant in afaceri) este identica, si anume:
- impozit pe venitul net 16%;
- cass 5,5%;
- cas 10,5%;
- somaj 0,5 %,

in plus la CECCAR veti plati si cotizatia anuala precum si cota procentuala din venitul realizat ca si profesie liberala.
1. Referitor la precizarea dumneavoastra ca functionarii publici nu au voie sa desfasoare activitati independente.
Legea 161/2003 art.96 :
ART. 96
(1) Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activitaţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului.

Comform aceste precizari eu trag concluzia că funcţionarii publici pot să lucreze şi în mediul privat. Dumneavoastra susţineţi ca nu pot să desfaşoare activititati independente sau nici un fel de activitate remunerata?

2. Referitor la Taxe :
La punctul 4 faceţi precizarea că taxele pentru expert contabil şi PFA sunt la fel:
- impozit pe venitul net 16%;
- cass 5,5%;
- cas 10,5%;
- somaj 0,5 %,
Domnul David precizează: "Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala - acest aspect mentioneaza OUG 58/2010.
Sunt cumva doua acte normative care contrazice unul pe altul ?

3. Activitatea care intentionez sa o efectuez este - Intocmire planuri de afaceri si studii de fezebilitate. Aceste activiti pot fi efectuate si de experti contabili ? Eu cred ca da.

4. Rferitor la ce este mai rentabil expert contabil sau PFA
Eu trag concluzia ca PFA este mai rentabil chiar daca se platesc acelasi taxe intrucat autorizatia pentru obtinerea PFA o platesti o singura data iar cotizatiile obligatorii la CECCAR - in fiecare an.

Daca m-ati putea lamuri si pe mine cu aceste aspecte v-as ramane indatorata.

Eu, m-am referit la contributiile datorate pt venituri ocazionale pt ca astfel de venituri ai precizat ca realizati.
In cazul ca pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - se datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)
Exercitarea a doua profesii liberale Zorraide Zorraide Buna ziua, Incerc de ceva vreme sa gasesc raspuns la urmatoarea situatie. Daca doresc sa obtin venituri din doua sau chiar trei profesii liberale in ... (vezi toată discuția)
Pfa cu mai multe activitati C-H C-H Buna ziua! Va retin atentia cu urmatoarea intrebare, sperand ca voi gasi un raspuns. Concret: am un PFA autorizat prin Reg Com. Cu sediul profesional in sect ... (vezi toată discuția)