La data de 1 iulie 2010 doi asociati si administratori ce aveau fiecare cate 50 % dintr-un srl, au semnat si inregistrat la Registrul Comertului, o hotarare AGA prin care imi cedau mie partile sociale, activele si pasivele srl-ului si ma mandatau ca administrator. Acesta avea datorii aferente salariilor cam de 9000 Euro. Totodata au semnat o Procura prin care dispuneau cesiunea efectiva a partilor sociale la o data ulterioara ( avand in vedere o prevedere noua a legislatiei in acest sens). Problema mea este ca intre timp nu se mai doreste nici de catre mine, nici de catre unul din asociati, aceasta cesiune, ci revenirea la asociatii initiali. Ce se intampla daca nu se mai fac formalitatile pentru cesionare? Cine raspunde pentru datoriile catre stat?
Pai dvs. ati semnat hotararea AGA prin care ati intrat in societate, care s-a depus in prima etapa la registrul comertului pentru mentionare si depunere spre publicare in Monitorul Oficial. Pentru etapa a doua trebuie depuse mai multe acte printre care : - actul constitutiv actualizat semnat de dvs, declaratia de asociat unic si administator, acte care fac dovada sediului... Ei bine, daca aceste acte nu se inregistreaza la registrul comertului in etapa a doua, respectiv dupa trecerea termenului de 30 de zile de la aparitia in Monitorul Oficial a hotararii AGA, raman vechii asociati sau daca nu a trecut termenul de opozitie prevazut de art. 62 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale sa ,, sugerati" creditorilor sa faca uz de aceasta.
Va multumesc mult pentru raspuns. Credeti ca eu mai trebuie sa fac vreo procedura prin care sa arat clar ca nu mai doresc aceasta cesiune, dat fiind relevarea datoriilor?
Daca nu efectuati demersurile pentru etapa a doua nu veti figura ca asociat sau administrator, deci nu o sa raspundeti. Ar fi ideal sa-i convingeti pe asociati sa sa intocmeasca o hotarare sa revenina la situatia initiala pentru a evita eventuale complicatii si pentru confortul dvs. psihic.
Atunci cand ati primit partile sociale, dvs. ati preluat si pasivul societatii. Actele sunt perfect valabile intre parti, iar nepublicarea in Monitorul oficial nu face decat ca aceste acte sa nu fie opozabile tertilor.
Parerea mea este ca dvs. inainte de preluarea partilor sociale trebuia sa verificati situatia financiara a societatii, nu puteti invoca necunoasterea legii...
Cesiune
alinfedor
Daca am semnat doar contractul de cesiune si hotararea aga cu o societate si acum, dupa cca 10 zile timp in care presupun ca s-au inceput demersurile de catre ... (vezi toată discuția)