avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune de parti sociale suspendata?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune de parti sociale suspendata?

La data de 1 iulie 2010 doi asociati si administratori ce aveau fiecare cate 50 % dintr-un srl, au semnat si inregistrat la Registrul Comertului, o hotarare AGA prin care imi cedau mie partile sociale, activele si pasivele srl-ului si ma mandatau ca administrator. Acesta avea datorii aferente salariilor cam de 9000 Euro. Totodata au semnat o Procura prin care dispuneau cesiunea efectiva a partilor sociale la o data ulterioara ( avand in vedere o prevedere noua a legislatiei in acest sens). Problema mea este ca intre timp nu se mai doreste nici de catre mine, nici de catre unul din asociati, aceasta cesiune, ci revenirea la asociatii initiali. Ce se intampla daca nu se mai fac formalitatile pentru cesionare? Cine raspunde pentru datoriile catre stat?

Cel mai recent răspuns: Romana Campean , Avocat 22:25, 6 Septembrie 2010
Buna seara .
Procura sau clauza de intrare in vigoare a efectelor cesiunii ?
Marius Bote .
Pai dvs. ati semnat hotararea AGA prin care ati intrat in societate, care s-a depus in prima etapa la registrul comertului pentru mentionare si depunere spre publicare in Monitorul Oficial. Pentru etapa a doua trebuie depuse mai multe acte printre care : - actul constitutiv actualizat semnat de dvs, declaratia de asociat unic si administator, acte care fac dovada sediului... Ei bine, daca aceste acte nu se inregistreaza la registrul comertului in etapa a doua, respectiv dupa trecerea termenului de 30 de zile de la aparitia in Monitorul Oficial a hotararii AGA, raman vechii asociati sau daca nu a trecut termenul de opozitie prevazut de art. 62 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale sa ,, sugerati" creditorilor sa faca uz de aceasta.
Va multumesc mult pentru raspuns. Credeti ca eu mai trebuie sa fac vreo procedura prin care sa arat clar ca nu mai doresc aceasta cesiune, dat fiind relevarea datoriilor?
Daca nu efectuati demersurile pentru etapa a doua nu veti figura ca asociat sau administrator, deci nu o sa raspundeti. Ar fi ideal sa-i convingeti pe asociati sa sa intocmeasca o hotarare sa revenina la situatia initiala pentru a evita eventuale complicatii si pentru confortul dvs. psihic.
Atunci cand ati primit partile sociale, dvs. ati preluat si pasivul societatii. Actele sunt perfect valabile intre parti, iar nepublicarea in Monitorul oficial nu face decat ca aceste acte sa nu fie opozabile tertilor.
Parerea mea este ca dvs. inainte de preluarea partilor sociale trebuia sa verificati situatia financiara a societatii, nu puteti invoca necunoasterea legii...

.:oops:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune alinfedor alinfedor Daca am semnat doar contractul de cesiune si hotararea aga cu o societate si acum, dupa cca 10 zile timp in care presupun ca s-au inceput demersurile de catre ... (vezi toată discuția)
Procedura de urmat in cazul cumpararii unui srl andreeacatgirl andreeacatgirl Buna ziua. 1. Doresc sa cumpar o afacere ( forma de organizare este SRL ) si vreau sa stiu care este procedura juridica ce trebuie urmata in acest caz - ce ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale srl crysenc21 crysenc21 Din cate am inteles, cesiunea partilor sociale catre persoane din afara societatii se face in 2 etape. In prima etapa am vazut ca cea mai importanta este ... (vezi toată discuția)