avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume dupa sentinta definitiva divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume dupa sentinta definitiva divort

Buna tuturor si multumesc anticipat pentru raspunsurile oferite!
Nu stiu daca s-a mai discutat vreodata un subiect pe aceasta tema, am cautat pe forum, dar nu am gasit informatii, de aceea apelez la sfaturile voastre acum. Ce trebuie sa fac, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez, dupa un divort incheiat, pentru a reveni la numele cu care m-am nascut? Pentru ca dupa divort, pronuntat si definitivat in urma cererii lui, am ramas cu numele dobandit in urma "minunatei" casatorii... De la sentinta definitiva au trecut deja 2 ani... Si din pacate abia acum am ajuns la concluzia ca nu merita sa-i port in continuare numele, sa ajung sa ma odihnesc sub o cruce care sa aiba numele lui pe ea... Ce ma sfatuiti sa fac, cum pot reveni la numele meu? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Carmen_A , utilizator 12:18, 5 Septembrie 2010
Deoarece ati cazut la invoiala, in momentul divortului sa ramaneti cu numele de familie al sotului (altfel fiecare din fostii soti ati fi purtat numele ce il aveati inainte de casatorie), acum trebuie sa recurgeti la procedura de schimbare a numelui de familie pe cale administrativa.
Incepeti prin a adresa o cerere la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor de la primaria de domiciliu. Cererea va fi publicata in M.Of. al Romaniei prin grija si cheltuiala d-voastra.
Procedura este mai lunga dar dupa parcurgerea etapei recomandate veti afla si urmatorii pasi.
Succes!
Conditiile si procedura schimbarii numelui de familie pe ac. cale sunt stabilite de O.G. nr. 41/2003

m_ella2005 a scris:
Cred ca prevederile art. 6 alin. 2 lit. c) se aplica doar sotilor care nu sunt divortati, iar unul dintre ei doreste sa revina la numele initial.

Sau/si la schimbarea numelui de familie comun al minorului sotilor.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
Sorin Farcas, Consilier juridic
Art. 6. - (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.

(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:

a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7;
e) orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Carmen_A a scris:

...... ca dupa divort, pronuntat si definitivat in urma cererii lui, am ramas cu numele dobandit in urma "minunatei" casatorii...


In momentul pronuntarii divortului, instanta nu va putea obliga pe dv sa purtati numele lui la cererea lui si nu la cererea dv. Singura modalitate in care puteti sa va schimbati numele acum este pe cale administrativa sau recasatorindu-va si lunad numele viitorului sot.
Cred ca prevederile art. 6 alin. 2 lit. c) se aplica doar sotilor care nu sunt divortati, iar unul dintre ei doreste sa revina la numele initial.
Multumesc mult pentru raspunsurile oferite.
Macar acum stiu de unde sa incep. Dar totusi nu am inteles de ce as avea nevoie de "c) consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;" sau asta era valabil doar in cazul in care nu am fi fost divortati?
@m_ella2005: stiu ca instanta nu ma putea obliga sa pastrez numele, dar la acel moment inca mai credeam ca povestea va avea un altfel de deznodamant...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume silvesterthecat silvesterthecat Buna ziua. Am si eu o nelamurire ref la schimbarea de nume. In urma cu ceva vreme am divortat, la momentul acela am ales sa pastrez numele purtat in timpul ... (vezi toată discuția)
Adaugare nume andreea pad andreea pad Ce pasi trebuie sa urmez pentru a adauga alaturi de numele sotului, pe care l-am luat dupa casatorie, si pe cel purtat anterior ? (vezi toată discuția)