avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul ca sotie la propietate(casa) avand ca ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul ca sotie la propietate(casa) avand ca propietar duar pe sot pe act.

Buna ziua.Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns sau o solutie.Sunt impreuna cu sotul de 7 ani,dar legal casatoriti avem aproape duar 3 ani,impreuna am facut o casa f.mare,dar nu ieram casatoriti legal la momentul acela,si pe actul case si pe teren,si masina,etc.s-a trecut duar el ca propietar,el mai are un copil din prima casatorie,noi nu avem copii impreuna,in caz de divort am vreun drept asupra locuintei? Cum pot indrepta greseala care am facut-o ,as dori sa ma trec pe act de propietate am nevoie de acordul lui? Unde ar trebui sa ma duc la notar ,la primarie,sau la un avocat? Ce drept are copilul lui in caz de deces al tatalui?Dupa 5 ani da casatorie legal devin bunuri comune in cazul nostru? Daca aduc martori la divort precum ca am facut casa impreuna,rezolv ceva? va multumesc si astept raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 15:43, 3 Septembrie 2010
Sunt bunuri comune doar cele dobandite de catre soti dupa data incheierii casatoriei.
Ar trebui sa incercati sa rezolvati lucrurile. Astfel, cred ca puteti formula o actiune la instanta in contradictoriu cu sotul dumneavoastra, prin care sa solicitati sa se constate ca impreuna cu sotul sunteti proprietarii bunurilor dobandite in perioada de concubinaj si mai apoi in timpul casatoriei. In alte conditii, s-ar putea sa va treziti ca nu aveti dreptul la nimic, actele de dobandire fiind anterioare casatoriei.
Copilul din casatoria anterioara are dreptul la 3/4 din mostenire daca vine in concurs cu dumneavoastra, sotie supravietuitoare sau la toata mostenirea daca la data decesului nu mai sunteti casatoriti.
In caz de deces al sotului,copilul din prima casatorie are 3/4 din mostenire,iar dvs.1/4.
In caz de divort imobilul ramane al sotului,urmand sa fie impartite celelate bunuri comune-mobila,electronicele,etc-in functie de contributia financiara afiecarui dintre soti.
Este nevoie de acordul sotului pt.a putea fi trecuta pe actele de propietate.

andymaurul
In procesul de partaj se vor administra probe si instanta pe baza acestora isi va pronunta solutia.
Nu veti obtine decat un drept de creanta in functie de contributia financiara care se va dovedi.
Numai avocatul va poate ajuta in aceasta problema pentru ca va fi vorba de un proces si notarul nu va poate reprezenta in fata instantei de judecata.

Daca veti divorta nu mai conteaza daca copilul sau va avea drept la mostenire intrucat dvs. nu veti mai avea acest drept dupa divort.
Bunurile nu devin comune dupa 5 ani.

avocat Claudiu Lascoschi
Bunurile, fiind dobandite anterior casatoriei, sunt bunuri proprii sotului dvs., conform disp. art.31 din C.fam.
Teoretic, dvs. ati avea un drept de creanta raportat la cuantumul contributiei dvs. la obtinerea acestor bunuri (mobile/imobile), obtinute anterior momentului casatoriei.

Daca sotul dvs. decedeaza, mostenitori vor fi: sotia (dvs.) si copilul (din casatoria anterioara a sotului), dvs. avand dreptul la o cota de 1/4 din bunurile defunctului.


Astfel de situatii sunt foarte aiurea.
Ar trebui ca oamenii sa aiba un avocat pe care sa il consulte mai inainte de a se ajunge in aceste situatii nedrepte, dar din pacate...prea putini fac acest lucru...
In caz de divort veti pierde dreptul la mostenire.Doar sotul casatorit are drept la mostenire...
In caz de divort in termen de 3 ani va trebui sa va judecati intrucat altfel veti pierde orice sansa de a mai obtine banii.
In acest caz, copilul sotului dvs. va mosteni tot...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Partaj bebelu cristian bebelu cristian Am si eu o intrebare ,sunt casatorit de 3 ani,am mostenit niste bunuri in urma decesului tatalui meu ,mai exact o cota parte dintr-un imobil care in prezent ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri dinainte de casatorie ungcor ungcor Sunt casatorita de 2 ani si posed 2 apartamente cumparate inainte de casatorie, inclusiv apartamentul in care locuiesc cu sotul. Din casnicie a rezultat ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati`ma mostenire sotul poate detine ceva? ContSters86537 ContSters86537 in 2003 ianuarie ai mei au luat un apart impreuna in martie 2003 a decedat mama ...am ramas eu si tatal meu mentionez ca st unicul copil...am 29 de ani nu st ... (vezi toată discuția)