1-Unde trebuie sa ma adresez ptr a introduce o actiune ce priveste un litigiu imobiliar? La judecatoria in raza careia domiciliaza paratul sau la cea pe raza careia se afla bunul imobiliar?
2-Pe scurt: Am mostenit impreuna cu cineva un imobil cu terenul aferent.Mie mi-a revenit 1/2 din imobil si 3/4 din teren, iar restul celuilalt mostenitor.Intrucat casa era intr-o stare avansata de degradare, s-a autodemolat, fapt ce a facut ca primaria de sector sa ma amendeze, eu sa contest in instanta contraventia primita, si in final instanta sa constate ca imobilul s-a autodemolat, eu nefacand altceva decat sa adun molozul rezultat.
Ulterior am construit pe teren o hala industriala,eu avand un srl si avand nevoie de un spatiu de productie.Dar autorizatia de constructie s-a emis pe numele ambilor mostenitori, constructia facandu-se din fondurile mele exclusive.In acest moment eu detin 3/4 din teren si 1/2 din constructia actuala care are in total 300mp.
Nu am putut cadea la intelegere cu celalalt mostenitor spre a-mi face act de donatie ptr 1/4 din teren si 1/2 din constructie deoarece acesta vrea sa il despagubesc ptr val celor doua.Ori in conditiile in care eu pot dovedi oricand ca, constructia s-a facut cu aportul meu 100%, singura solutie este sa fac o actiune in instanta.
Ce doresc eu:
-Sa se recunoasca ca sunt unicul proprietar al constructiei.
Cum sa cer exact in instanta? recunoasterea unui drept sau sa cer anularea autorizatiei de constructie, eventual nulitatea absoluta a acesteia?
Ce paragraf de lege sa invoc?
-vreau, deasemenea, sa ies din indiviziune,cu terenul si sa cer o expertiza ptr determinarea valorii terenului, dupa care sa despagubesc(platind in rate) pe celalalt mostenitor.
Cum sa formulez acest capat de cerere, in baza carui articol de lege?
Mai trebuie sa fac si un al treilea capat de cerere in care sa arat ca vreau sa-l despagubesc pe celalalt ptr partea care i se cuvine, sau precizez doar in instanta?
Ptr aceasta actiune ce taxe ar trebui platite?
Va multumesc
Promovati o actiune la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla imobilul prin care sa solicitati ca instanta sa constate dreptul d-voastra exclusiv de proprietate asupra constructiei si de asemenea solicitati iesirea din indiviziune asupra terenului in cauza, solicitand atribuirea in natura a terenului si obligarea d-voastra la plata unei sulte catre coindivizar.
avocat Cristina Popescu
Iesire din indiviziune
arara
exista o mostenire cu 5 mostenitori, dupa toate informatiile nu se poate iesi din indiviziune deoarece deschiderea la strada nu este suficient de mare As dori ... (vezi toată discuția)