avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... INTABULARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

INTABULARE

Buna
Am cumparat in 2003 o casa care a fost intabulata si inscrisa in Cartea funciara, pe numele meu si al sotului.
In 2006 s-au facut niste lucrari de consolidare si extindere si s-a demarat un proces de iesire din indiviziune pt teren. Actiunea s-a finalizat in 2010 la Curtea de apel.
Intre timp a existat un partaj bunuri comune, in urma caruia mi-a fost atribuit imobilul, cu teren.
Extinderea s-a facut fara autorizatie din pricina litigiului pentru iesire din indiviziune.
La partaj, avocatii ambelor parti au spus ca daca in Sentinta civila (Hotarare judecatoreasca), definitiva si irevocabila a actiunii de partaj se consemneaza ca mi se atribuie imobilul decris: PARTER+IMOBIL, anexandu-se si o schita_RELEVEU, nu va mai fi necesara Autorizatia de constructie pentru extindere. Toate documentele sunt in forma legalizata la judecatorie, inclusiv schita RELEVEU imobil.
Am contactat un inginer topometrist pentru a intocmi documentatia cadastrala, actualizata, in vederea intabularii pe numele meu si acesta imi spune ca la Oficiul de cadastru imi va fi necesara Autorizatia de constructie.
Imi va fi necesara Autorizatia? Avocatii au spus atunci ca nu. Ca va trebui luata in considerare Hotararea ca atare.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: luminutza , utilizator 16:49, 5 Septembrie 2010
ar fi trebuit ca in actiunea de partaj sa fi avut un capat de cerere distinct privind constatarea dreptului d-voastra de proprietate al d-voastra si al fostului sot asupra partii din imobil extinse( pe care nu aveati titlu de proprietate ) ; este adevarat ca, daca nu ar fi atat de rigizi cei de la Oficiul de Cadastru, ar fi suficienta hotararea judecatoreasca; formulati totusi o cerere de intabulare si daca oficiul va da o incheiere de respingere, aceasta se ataca la judecatorie.
avocat Cristina Popescu
Multumesc. Oricum voi face cererea la Oficiul de Cadastru. Problema e cu atacul in justitie: am incheiat la notar o promisiune de vanzare-cumparare a imobilului, cu termen. Acolo e o clauza conform careia daca VC nu are loc vor cere intrarea in proprietate prin hotarare judecatoreasca. Nu stiu daca in acest caz imi mai primesc banii promisi pe casa!
Mi se face rau cand te ia toata lumea pe la institutiile statului: "da' nu stiati ca.." sau "da de ce n-ati intrebat?"
Pai am intrebat! Avocatii! Care au zis ca Hot judecat este actul prin care am dobandit si doar acesta tb luat in considerare!
Dar, cum zicea si notara: functionarii nu sunt unitari, unii cer ceva, altii nu; unii zic ca trebuie musai, altii ca merge si asa!
Multumesc pentru raspuns. Imi da ceva speranta!
Toate bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartamentare si iesire din indiviziune furgim furgim Buna ziua Am cumparat impreuna cu un asociat un apartament de 3 camere ca si investitie in vederea inchirierii. Dar intre timp ne-am razgindit si l-am ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil fara intabulare ralucavoicila ralucavoicila doresc sa cumpar un imobil pe care proprietarul detine acte de proprietate din 1998 iar terenul este in indiviziune.partile(sora si parintii acestuia)sunt de ... (vezi toată discuția)
Donatie jeff123 jeff123 Buna ziua, Ma intereseaza daca cei 2 proprietari(frati) ai unui imobil (act mostenire), pot face donatie, in nume comun, catre doi copii (majori, cate unul ... (vezi toată discuția)