avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asistent personal in concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asistent personal in concediu de crestere a copilului

Buna ziua! Sunt asistent personal (fost insotitor) al fiicei mele de vreo 15 ani. In anul 2004, in iulie, am nascut un baietel si am stat 2 ani in concediu pentru cresterea copilului. In aceasta perioada fiica mea nu a avut alt asistent personal si nici nu a primit indemnizatie pentru insotitor. Avea acest drept? Si daca da, se mai poate face ceva acum (retroactiv)? Va multumesc!
aaaa...si inca ceva...Din ce an asistentul personal are drept la concediu de odihna?(pentru ca eu din cei 15 ani, doar in ultimii 3 am beneficiat de acesta)
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
ataner, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:56, 1 Mai 2020
Asistentul personal eset un angajat carui i se incheie un c.i.m. in baza C. muncii si a legislatiei specifica asistentei personale si beneficiaza de CO, ca orisicare angajat.
Acest drept s-a introdus in baza Legii nr.448/2006 (intrata in vigoare la 01.01.2007) Potrivit legii, pe durata efectuarii concediului de odihna de catre asistentul personal angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu handicap grav un inlocuitor al asistentului personal, inclusiv in cazul in care asistentul personal este ruda pana la gradul al IV-lea inclusiv a acesteia.
In situatia in care angajatorul nu poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordao indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal sau gazduirea intr-un centru

Aceasta preveder nu exista in OUG 102/1999.

Dumneavoastra aveati obligatia sa depuneti cererea de plecare in CO la primarie pentru ca primarul sa ia masurile care se impun.

Ref.: eventualele drepturi ale dvs. in perioada in care ati fost in concediu pentru cresterea copilului, in baza unei hot. judecatoresti ati fi putut obtine indemnizatia de concediu ( exista practica judecatoreasca in materie!!!), dar acum este prea tarziu deoarece a operat prescriptia extinctiva, fiind depasit termenul general de prescriptie de 3 ani prevazut de Decretul nr.167/1958, art.3..
Bună ziua am și eu o problema, sunt însărcinată și am și eu 3 intrebări
1 dacă am dreptul la prenatal?
2 dacă da, îmi pot relua locul de munca după prenatal?
3 cât timp trebuie sa am la același loc de numca sa pot beneficia de prenatal?
1. Potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediului si indemnizatiei de maternitate (pre/postnatal) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

2. Va puteti relua activitatea dupa terminarea concediului de maternitate.

3. Nu are relevanta perioada lucrata la actualul angajator daca indepliniti conditia prevazuta la pct.1

obs.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna asistenti personali pentru persoane cu handicap grav Aniia Aniia Buna ziua As dori daca se poate sa-mi explice cineva care este procedura de acordare concediu de odihna asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav ... (vezi toată discuția)
Se acorda indemnizatie de co pentru asistentii personali? minola minola Potrivit legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap grav , asistentii persoanli ai persoanlelor cu handicap pot beneficia de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Bani de concediu Riscarodica Riscarodica Asistentii sociali ai personelor cu handicap grav beneficiaza de bani de concediu? (vezi toată discuția)