A timis catre d-nul primar pe 29 iunie un e-mail din care redau ":In urma cu ceva ani pe bloc au fost montate antene ale unor firme de telefonie mobile, ,urmind ca banii strinsi sa fie folositi in scop administrativ in interesul asociatiei de propietari ,astfel ca in sedinta din trim. 1. 2010 s-a hotarit anveloparea blocului respectiv.
In urma cu o saptamana ,s-a demarat lucrarea ,insa au aparut si anumite probleme, staful administrativ al condomeniului 80 luind o hotarirea de-a se anvelopa ,la apartamentele ce nu au balconul inchis,decit terasa balconului nu si peretii exteriori ai blocului aferenti balconului.
Mentionez ca prin pozitia detinuta de apartamentul meu ,cu un balcon de 8.18 m practic peste 70% din pereti ramin neizolati.
Vin la dvs in sperata ca-mi veti da raspunsuri pertinente la anumite intrebari:
- Exista o lege care stipuleaza obligativitatea propietarilor de-a inchide balconul(sincer tinind cont de lunginea sa e o investitie imposibila pt. mine si nici nu vreu deoarece noi sintem demolati si am considerat acesta ca fiind o particica din gradina noastra)?
- Ce proiectant isi va da avizul pentru lucrarea respectiva: terasa balconului izolata si peretii exteriori ai blocului nu?
- Cum se va respecta legea 230//2007art 16 /1 care prevcede : mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.,cind sint citeva apartamente in aceasta situatie ?
- Tinind cont ca lucrarea se face in exclusivitate din fondul comun al asociatiei nu e firesc ca sa beneficieze toti membri de drepturi egale in cadrul acesteia ?
Domnule primar’va rog sa incercati sa ma ajutati in rezolvarea acestor dileme,pentru a nu lasa ridicolul sa patrunda in peisajul urbanistic alexandrean- e totusi un bloc ultracentral , (balcon izolat –pereti exteriori nu).
Astept de la dvs un raspuns privind obligativitatea inchiderii balconului atit eu cit si ceilalti aflati in situatie similara cu a mea in acest bloc." si pe 17 iulie am primit urmatorul raspuns :" Legislatia locativa in vigoare nu reglementeaza obligativitatea proprietarilor de apartamente de a inchide balcoanele locuintelor(aceste parti ale unei cladiri reprezinta elemente arhitecturale sau ornamentale).
Asociatia de proprietari din care faceti parte, respectiv Condominiul nr. 80 a angajat lucrarea de reabilitare a blocului . Contractul a fost `ca urmare a hotararii adunarii generale a proprietarilor din data de 07.04.2010 potrivit careia “termoizolarea blocului cu polistiren expandat, grosimea 8 cm se va face de catre o firma de specialita, fara peretii exteriori din interiorul balcoanelor”.
Potrivit verificarilor efectuate, Asociatia de Proprietari condominiul nr. 80 a prezentat tabelul nominal privind acordul proprietarilor referitor la obligativitatea respectarii clauzelor contractuale(din 26 de proprietari au semnat 24).
Veniturile asociatiei provenite din sursa pe care o mentionati alimenteaza fondurile special ale asociatiei pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna, acestea nu se platesc proprietarilor "
Pe linga faptul ca la nici o sedinta a asociatiei nu a fost o asa prezenta Legislatia locativa in vigoare nu reglementeaza obligativitatea proprietarilor de apartamente de a inchide balcoanele locuintelor(aceste parti ale unei cladiri reprezinta elemente arhitecturale sau ornamentale).
Asociatia de proprietari din care faceti partea angajat lucrarea de reabilitare a blocului
, potrivit unui contract de prestari servicii incheiat in data de 07.06.2010. Contractul a fost incheiat ca urmare a hotararii adunarii generale a proprietarilor din data de 07.04.2010 potrivit careia “termoizolarea blocului cu polistiren expandat, grosimea 8 cm se va face de catre o firma de specialita, fara peretii exteriori din interiorul balcoanelor”.
Potrivit verificarilor efectuate, Asociatia de Proprietari condominiul nr. 80 a prezentat tabelul nominal privind acordul proprietarilor referitor la obligativitatea respectarii clauzelor contractuale(din 26 de proprietari au semnat 24).
Veniturile asociatiei provenite din sursa pe care o mentionati alimenteaza fondurile special ale asociatiei pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna, acestea nu se platesc proprietarilor .
Pe linga faptul ca la nici o sedinta nu a fost o asemenea prezenta (24 din 26),deoarece sint cel putin 5 apartamente nelocuite ,propietarii fiind plecati din tara,la sedinta respectiva s-a discutat doar ca se va face anvelopare , ulerior discutindu-se despre acest mod inteligent de a se executa.
Ce doresc de la dumneavoastra domnilor avocati:
1. cum vi se pare raspunsul dat de primar ?
2 Cum ma sfatuiti sa procedez in continuare , ce documente sa solicit la presedintele asociatiei de locatari pt a dovedii neconcordanta cu realitate ,si daca sint obligati sa-mi puna la dispozitie copii ?
Va multumesc mult si astept raspusurile dumneavoastra deoarece acest fost maior de securitate actualmente presedinte de asociatie multe poate "aranja"
Si mai am o intrebate Am trimis pe adresa presedintelui o scrisoare cu confirmare primire in care ii solicitam raspunduri ce priveau anveloparea pe data de 28 07 2010 , unde ma sfatuiti ma adresez pentru a avea acces la autrizatia pt lucrarea respectiva deoarece desi a trecut atita timp nu am pimit raspuns ?
1. Raspunsul din partea primariei este corect, avand in vedere legislatia, dar si, probabil, raspunsurile pe care inspectorii primariei le-au primit din partea asociatiei.
2. In atata mesaj pe care l-ati scris nu se intelege exact ce va nemultumeste - in afara de faptul ca presedintele asociatiei este un "fost maior de securitate care poate aranja multe...."
Aveti dreptul sa cereti orice document pe baza caruia vi se cer bani la plata sau cum sunt utilizati banii incasati de asociatie ca abonament de la antena.
Deci puteti cere presedintelui PV al adunarii generale, puteti cere contractul de lucrare a anveloparii, puteti cere modul de calcul lunar prin care vi se pun la plata aceste cheltuieli - daca aveti bani de dat pentru aceasta lucrare, puteti cere autorizatia de constructie, desi daca deja ati primit un raspuns de la primar, inseamna ca din acest punct de vedere lucrurile sunt in ordine.
Legea nu impune inchiderea balcoanelor, dar nici nu interzice aceast lucru, deci exista libertatea proprietarului in aceasta optiune.
De fapt, mai specific, ce va nemultumeste pe dv.?
Eu am solicitat sa se izoleze peretii exteriori ai blocului aferenti balconului cu suparata de 27.36 mp , si nu terasa balconului cu suprafata de 18.58 mp , rezultind o diferenta de 8.78 mp din care scazind suprafata geamuri +usi (5.66 mp) condce la o diferenta finala de 3.12 mp , ceeace consider ca nu justifica modul de-a efectua lucrarea ,aplicind pe terasa doar finisj pt a fi in ton cu restul blocului si de ce acesti pereti nu sint considereti peretii exteriori ,raminind neizolatti.
M-am conformat,im-mi cer scuze , am revenit si conchis cu problemela ce ma framinta .Va multumesc si sper ca m-am facut inteleasa mai mult de data aceasta,
Acum am inteles :)
Da, contractul cu firma este prost facut, in sensul ca trebuia izolati toti peretii, indiferent ca erau sau nu in interiorul sau exteriorul balcoanelor (asta pentru a se pastra aspectul unitar al cladirii, conform legii in vigoare).
Faptul ca se face prioritar reparatia terasei, nu este rau.
Dar vedeti dv., a fost decizia comitetului sa faca contractul asa cu firma respectiva si acum dv. puteti cere conducerii asociatiei sa vi se izoleze si peretii dv. din balcon, suplimentar fata de contract si plata sa se faca in acelasi mod ca si la intregul contract.
Problema deriva din faptul ca in adunarea generala hotararea a fost luata pe anvelopare - in general, fara sa se specifice ce anume si cum sa se faca aceasta anvelopare, iar contractul este foarte specific.
In aceste conditii, intre hotararea adunarii generale si contract s-a interpus comitetul executiv, presedintele care a si semnat contractul...si care a luat o decizie indoielnica (din punctul meu de vedere) asupra lucrarilor de anvelopare.
Eu vad un pic altfel situatia.
Blocul din constructie a avut toate balcoanele deschise. In timp, treptat majoritatea si-au inchis balcoanele. Asa cum se realizeaza acum inchiderea balcoanelor cu termopan, aproape ca se poate si locui in aceste balcoane. Unii si-au amenajat acolo o biblioteca, un birou de lucru etc. Au izolat, au zugravit si practic au castigat un spatiu suplimentar de locuit.
Iar treptat fiecare proprietar isi va inchide balconul avand in vedere avantajele.
Asa ca nu are sens sa se mai cheltuiasca pentru izolarea peretilor din balcoanele inchise. Chiar prin lucrarea de izolare s-ar lua din spatiul util al balconului.
Cum acesti proprietari sunt majoritari, au hotarat asa cum este in interesul majoritatii, pentru o cheltuiala mai mica si fara a deranja balconul inchis al fiecaruia....
Cei care inca nu si-au inchis balcoanele, o vor face de acum incolo. Au acelasi drept ca si ceilalti sa-si inchida balconul. Si-aceasta este solutia optima: decat sa cheltuiti sa izolati peretele din balcon mai bine inchideti-va balconul si aveti aceleasi avantaje si acelasi tratament, aceleasi cheltuieli ca vecinii cu balcoanele deja inchise.
Izolare termica
mmartel82
Va retin atentia cu urmatoarea problema: Exista posibilitatea ca intr-un bloc ce nu are Asociatie de Proprietari constituita, sa execute proprietarii de ... (vezi toată discuția)
Inchidere balcoane
danuttan
Ca orice om normal (zic eu) si grijuliu cu banii de intretinere,am inchis balcoanele cu termopan.Proprietarul de deasupra mea nu vrea sa-si inchida si el ... (vezi toată discuția)