Persoana x a intocmit , semnat si legalizat la notar o procura atat pentru persoana x cat si o alta persoana y prin care impurtenicea o a 3a persoana z sa se ocupe de infiintarea unei firmei tip srl in numele persoanellor x si y. Persoana mandatata prin procura legalizata la notar a realizat toate demensutile necesare infiintarii firmei, inclusiv a semnat actul constitutiv al persoanelor x si y. Procura ce a stat la baza imputernicirii persoanei z este un fals in conditiile in care persoana x a semnat si in locul persoanei y pe procura.
Exista raspundere penala in acest caz?
Poate fi exonerata de raspunderea penala persoana care a semnat in fals prin contrafacerea semnaturii mele motivand ca persoana mandatata prin procura a semnat actul constitutiv al firmei?
Cu stima
Eu zic ca nu. Dar este strict parerea mea. Persoana care a contrafacut semnatura si datorita acestui lucru s-a inregistrat societatea intra sub incidenta art. 280 indice 2 din Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale, republicata:
- Determinarea inmatricularii unei societati in temeiul unui act constitutiv fals constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani.
Articolul cu pricina a fost introdus in Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale prin Legea nr. 441/2006...deci cam de multisor. Cu un simplu search pe atat de cunoscutul google se poate rezolva problema( ne-au sfatuit si altii doar).
Va multumesc respectuos pentru sfat. Intr-adevar , eu consultasem legea 31/90 republicata si nu gasisem textul de lege. Am consultat legea 31/90 actualizata si acolo am gasit ceea ce a indicat dl. "sad".
Care sunt urmarile infiintarii unei societati printr-un act constitutiv semnat de un mandatar imputernicit printr-o procura semnata in fals? Se dispune desfiintarea societatii respective? Care este procedura in astfel de cazuri?
Cu stima