avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi asupra unui teren primit prin donatie de sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi asupra unui teren primit prin donatie de sot

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii.:) Sunt casatorita din 1999. In 2005 socrii i-au donat sotului meu un teren intravilan, pe care ne-am construit o casa. As vrea sa stiu ce drepturi am eu daca apare trecut doar sotul meu in actul de donatie, in proiectul casei, in extrasul de carte funciara! Ce drepturi au copii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adina78 , utilizator 12:33, 6 Septembrie 2010
Bunurile dobandite de catre unul dintre soti prin mostenire sau donatie reprezinta bunuri proprii,poate dispune de acestea -vanzare,etc-.Copiii au dreptul la mostenire doar in cazul decesului sotului caruia i-au fost donate bunurile-sotul dvs.in speta.

andymaurul
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
andymaurul, utilizator
Terenul dobandit prin donatie ( daca nu exista o stipulatie contrara ) este bun propriu al sotului dumneavoastra, asa cum aminteste art . 31 din Codul familiei.
Dumneavoastra exercitati doar un drept de superficie asupra acestuia ( o simpla detentie precara , ce va confera posesia si folosinta asupra bunului imobil )
Casa edificata in timpul casatoriei face parte din comunitatea matrimoniala de bunuri.
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
daca, fereasca d-zeu, sotul va deceda, dv veti avea 1/4, iar copiii, impreuna, restul de 3/4.
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
FLORIN RADU, Avocat
cat timp sotul este in viata -dvs nu aveti decat un drept de superficie asupra terenului, in cazul in care figurati ca si proprietara a casei;- copii nu au nici un drept;
- in caz de deces, la teren o sa veniti dvs si copiii, in cote de 1/4 si respectiv 3/4, indiferent de nr copiilor
Discutie lunga. D-voastra nu aveti nici un drept de proprietate asupra terenului, insa aveti un drept de superficie, adica un drept de folosinta asupra terenului aferent constructiei. Cat priveste constructia, aceasta este un bun comun al sotilor, deci in principiu, in cazul unui divort, cotele vor fi de 1/2.
Copiii au drept de mostenire de pe urma parintilor doar dupa moartea unuia dintre ei, atunci fiind momentul in care se va deschide succesiunea.

Alte discuții în legătură

Succesiune ieșirea din indiviziune gabriello005 gabriello005 O succesiune mai complicata, dar sa vedem cum pot explica. Dosar deschis de părinte \"Evacuare\". În proces-ul de evacuare unul din frati a câștigat ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)
Donatie in timpul casatoriei- regim juridic ContSters341205 ContSters341205 eu si sotul meu ne-am construit casa pe pamantul donat de tatal sotului ,donatie facuta in timpul casatoriei noastre.la un eventual partaj ma va afecta lucrul ... (vezi toată discuția)