avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Din nou toata scoala?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Din nou toata scoala?

Bunaseara.

Am avut un proces la inceputul acestui an pentru conducere in stare de ebrietate,azi am scos de la tribunal hotararea judecatoreasca cu mentiunea ca a ramas definitiva in data de 02.02.2010.Am dus-o la politia rutiera unde mi s-a spus ca permisul se anuleaza,l-am intrebat pe politistu de acolo daca trebuie facuta toata sc. de sofer sau doar dosaru(analize,pshiologic,legislatie,etc.),fara orele de condus,raspunsul cu o jumatate de gura a fost ca el nu stie si sa intreb la o sc.de sofer (daca politia rutiera nu stie,atunci cine) tocmai de asta am intrat in ceata,la 2 sc, mi-au spus ca orele sunt facultative iar la 3 sc. mi-au spus ca sunt obligatorii,ultima speranta imi era la politie dar...............Acuma cine a trecut prin asta si stie 100% rog sa-mi spuna si mie daca trebuie facute ore sau nu?Doar cine stie nu presupuneri.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: rares85 , utilizator 19:43, 27 Septembrie 2010
Art. 116. din Codul Rutier prevede:
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacă:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămanerii definitive a hotararii ...

Trebuie sa dati un nou examen pentru redobandirea permisului.
Mai multe detalii:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
Laura Ciobeica, moderator
Va citez din Ordonanta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, actualizata:
Art. 116. - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
(2) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a savarsirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, fara a fi necesara trecerea vreunui termen de la data aplicarii masurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6), cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Dupa cum vedeti, se mentioneaza doar prezentarea la examen, nu si efectuarea scolii de soferi.
Extras din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002
SECTIUNEA a 5-a
Obtinerea unui nou permis de conducere
Art. 249. - Persoana al carei permis de conducere a fost anulat se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, daca indeplineste conditiile prevazute la art. 103 din ordonanta de urgenta.
Art. 250. - Dosarul de examinare trebuie sa cuprinda, pe langa documentele prevazute la art. 57:
a) cererea de prezentare la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere in locul celui anulat;
b) copia hotararii judecatoresti ramase definitiva;
c) dovada ca a absolvit un curs de legislatie rutiera si conduita preventiva organizat de o scoala de conducatori de autovehicule autorizata.

Art. 57. - Pentru admiterea prezentarii la examen persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa depuna urmatoarele documente:
a) cererea-tip;
b) fisa de scolarizare;
c) fisa medicala si avizul psihologic;
d) certificatul de cazier judiciar;
e) copia actului de identitate;
f) copia actului de studii care sa ateste indeplinirea conditiei prevazute la art. 55 alin. (1) lit. e);
g) chitanta de plata a taxei de examinare.

[ link extern ]
Nu primeaza regulamentul de aplicare a OUG?
L.C.
Sa inteleg ca pentru inscriere la examen am nevoie doar de dosar cu tot ce trebuie fara ore de condus.
Cineva mi-a spus ca dac in hotararea jud. nu scrie nimic de anularea permisului acesta nu se anuleaza si ca exista ceva cai de atac pentru inapoierea permisulu.Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat

In hotarare scrie: ,,In baza art.85 al.1 din OUG 195/2002 condamana inculpatul ORI.fiul lui X si Y.nascut la data de 00.00.0000 in cluj napoca,jud. cluj,CNP xxxxxxxxxxxxx,cu domicilu in cluj napoca,str. X,NR.2,ap4,jud.cluj,posesor al CIseria KX nr.xxxxxx,cetatean roman,studii 12 clase,stagiul militar nesadisfacut,conducator auto la sc. X SRL cluj napoca, necasatorit,fara copii,fara atecedente penale la 1 an inchisoare.

In baza art. 85 al.2 din OUG 195/2002 condamna acelasi inculpat la 1 an inchisoare.

In baza art. 87 al.1 din OUG 195/2002 condamana acelasi inculpat la 1 an inchisoare.

In baza rat. 33 lit. a-art 34lit. b C.PEN. contopeste pedepsele aplicate,stabileste pedeapsa cea mai grea-aceea de 1 an pe care o suspenda conditionat pe o durata de 3 ani ce constituie termen de incercare pentru inculpat. Pune in vedere inculpatului prev. art. 83 C.PEN. In baza art. 191 al. 1 C. pen. obliga inculpatul al 100 lei cheltuieli judiciare catre stat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare. pronuntat in sedinta publica din 21.01.2010 Definitiva 02.02.2010 "

Alte discuții în legătură

Recuperare permis darkdannis darkdannis Am o nelamurire privind recuperarea permisului dupa ce am fost prins cu o alcoolemie mai mare de 0.80.Deci sa incep asa : in 2009 am facut accident fara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am primit o pedeapsa cu suspendare pentru conducere ... Florian90 Florian90 Buna ziua, Am primit o pedeapsa cu suspendare pentru conducere autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice, decizia finala a fost anul trecut pe 10 ... (vezi toată discuția)
Anulare permis conducere cata6868 cata6868 Pe data de 24.02.2012, permisul mi-a fost anulat in baza unei hotarari judecatoresti, ramasa definitiva si irevocabila.Mi-am angajat un avocat si acesta m-a ... (vezi toată discuția)