avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... va rog un sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

va rog un sfat

buna seara,
este prima dat cand intru aici si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi caci nu imi doresc sa gresesc la hotararile pe care le voi lua
parintii sotului meu s-au hotarat sa treaca casa pe numele nostru, noi sa ramanem in continuare sa avem grija de ei . care crede-ti ca este cea mai buna solutie ? am fost la un notar si ne-a spus ca cel mai bine este un contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere, dar este un pic cam scump , dar ar mai fi si donatia dar din cate am inteles eu nu poate sa ii doneze decat lui
eu vreau sa fie un bun comun adica al nostru , nu poate sa ne doneze noua adica sot si sotie ?, daca da poate fi atacata in instanta de ceilalti mostenitori ( mai sunt 2 surori )? si ce alte dezavantaje mai are donatia caci priviid pretul am inteles ca este mai ieftina decat contractul.
dar pana la urma nu banul ma intereseaza ci vreau ca toate lucrurile sa fie corecte
va multumesc si astept sfaturile dvs.
~ Conținut șters la cerere ~
Contract de intretinere.

Pe intelesul dvs., donatia e un fel de avans din mostenire. Daca la moartea parintilor nu se mai gasesc si alte bunuri si astfel donatia incalca rezerva cuvenita surorilor acestea vor pretinde raportarea donatiei/reductiunea liberalitatilor (altfel spus, ramaneti cu bunul, dar le veti plati si surorilor partea lor in bani din valoarea bunului donat).

(Bodealex, clauza de uzufruct e cea mai nefericita inspiratie...se prezuma a fi donatie).
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2007
romascanu, moderator
va multumesc
vom merge pe contract vanzare cumparare
multumesc
Pai... oricum se prezuma a fi donatie deghizata vanzarea-cumpararea intre rude de gradul I, conform Cod civil.
In toate cazurile, ar trebui sa vorbiti cu un jurist care sa va arate care sunt posibilitatile in functie de situatia dv. de fapt. Astfel, daca faceti vreo vanzare si nu dati o suma de bani, plauzibila si demonstrabila, parintilor... E usor de atacat acest act. Daca faceti un contract de intretinere si nu pastrati probe cu privire la intretinerea acestora de catre dv... la fel.

Posibilitati sunt multiple, important este sa alegeti cea mai buna solutie pentru dv. Nu exista o solutie buna in general, ea se adapteaza de la caz la caz. Asta face diferenta intre o solutie buna si una proasta: adaptarea.

Oricum, daca se precizeaza ca este bun donat ambilor soti e ok. Se poate face donatie in favoarea ambilor soti.
Cu privire la sfaturile notarului, aveti in vedere faptul ca acesta are o experienta pur teoretica si nu prea stie sa va raspunda la situatii specifice unui litigiu in instanta: daca se poate ataca un act, cam cate sanse de reusita ar fi, ce probe as putea folosi eu sau partea adversa etc. Din acest punct de vedere, notarul nu este un sfatuitor foarte in tema. Sigur ca el stie ori ar trebui sa stie si aceste lucruri, dar o consultatie juridica la un notar este o pierdere de vreme pentru el in comparatie cu alte activitati mult mai banoase intocmite de acesta. Astfel, din pacate, o consultatie la un notar in domeniul litigiilor este destul de nereprezentativa. Recomand sfaturile notarilor, dar in alte arii de expertiza juridica.
Notarii au invatat ca este mai greu de distrus o donatie ca o vanzare si... aplica peste tot. Or, nu este mereu asa.

Va recomand sa consultati un avocat si poate gasiti un notar care sa va faca reducere de onorariu pe motiv ca aveti avocat; in diferenta de pret puteti avea sfatul si redactarea actului de catre un avocat. In esenta, daca gasiti un notar care sa va reduca onorariul conform legii, ajungeti la aceiasi bani si... aveti doua sfaturi: notar si avocat. :D

Imi cer scuze, nu am vrut sa jignesc pe nimeni, am vrut doar sa arat ca nu din consultatii juridice se intretin cabinetele notariale, acestea insemnand de cele mai multe ori doar indrumarea clientului spre actele necesare unui document de incheiat la acel notariat. Pe langa asta, oricine poate observa cu usurinta ca notarul nu are aceeasi experienta a litigiilor ca un consilier juridic sau un avocat.
Sper ca am fost clara si m-am facut inteleasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare / donatie gabiorasanu gabiorasanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste rezolvarea urmatoarei situatii: Bunica mea doreste sa cumpere un apartament pe care sa mi-l ... (vezi toată discuția)
Donatie fefe48 fefe48 buna seara.daca parintele unic doneaza unicului copil un imobil poate contesta cineva din familie acest act? actul de donatie se intocmeste si se elibereaza de ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosualbastru rosualbastru buna ziua,as dori sa stiu care ar fi medoda cea mai sigura prin care parintii mei imi lasa un apartament si care nu poate fi atacata niciodata si care ar fi ... (vezi toată discuția)