avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dizolvare firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dizolvare firma

Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie confuza dupa cum urmeaza:

Angajat fiind al unei societati de investitii financiare (SSIF) in urma unei decizii a institutiei competente din domeniu (CNVM) AGA a luat hotararea dizolvarii firmei din luna august si a desemnat un lichidator. In ciuda acestei decizii nu am primit inca preavizul si instiintarea incheierii colaborarii mele cu aceasta companie. nici pana astazi la aprox 2 saptamani dupa hotararea AGA. Pe langa acest fapt nu mi-a fost achitat nici dreptul salarial pe luna august desi ultima zi de plata conf. contractului de munca ar fi fost 5 Septembrie. Acum actionariatul spune ca nu poate achita aceste drepturi salariale din lipsa fondurilor si nici cele prevazute de lege (concediul neefectuat, salariul compensatoriu) si ca ar trebui sa asteptam lichidarea societatii pentru strangerea fondurilor necesare.

Exista acum teama atat pentru mine cat si pentru alti colegi aflati in aceeasi situatie ca drepturile noastre banesti sa nu fie achitate deloc. Intrebarea mea este ce obligatii are angajatorul in aceasta situatie fata de angajati si care ar fi timpul legal in care trebuie sa se achite de aceste obligatii, iar in cazul in care refuza sau depaseste acest timp cum pot actiona angajatii pentru a-si primi drepturile legale?

Cu stima,
Alexandru
Cel mai recent răspuns: alexandrup , utilizator 18:00, 7 Septembrie 2010
De la decizia in AGA si pana la numirea unui lichidator judiciar poate trece un temen mai mare sau mai mic de timp.
Vorbiti de concediu neefectuat si salariul compensatoriu dar nu ati primit preaviz de concediere, singurul care va indreptateste la aceste compensatii.
O intarziere de doar 2 zile de la plata salariului trebuie sa recunosc ca este un fapt mai mult decat imbucurator in privinta unei societati falimentare........
Cu privire la teama ca nu va veti primii salariile, va pot spune ca drepturile salariale sunt primele care sunt achitate de catre lichidatorul judiciar care valorifica activele societatii falimentare.
Actionati in instanta angajatorul cu privire la plata drepturilor salariale neachitate. In cazul in care angajatorul declanseaza procedura lichidarii si alege un lichidator, procesul poate fi suspendat dar, asa cum am mai mentionat, tot salariile vor fi primele platite, fara insa a se putea preciza timpul in care se va face achitarea, aceasta depinde de valorificarea prin licitatie a bunurilor societatii.
Multumesc pentru raspuns. Tin sa mentionez totusi ca firma nu este falimentara motivele dizolvarii fiind altele. Firma chiar a avut incasari semnificative si in luna august. Tind sa cred ca exista corectitudine si vor fi achitate toate drepturile angajatilor de angajator dar nu as vrea ca intelegerea pe care le-o acord vis-a-vis de timpul in care se intampla asta sa ma dezavantajeze in cazul in care voi fi nevoit sa actionez in instanta constatand ca am fost "inselat".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In timpul efectuarii c.o. se poate da preaviz de concediere? comercial comercial Ma aflu in urmatoarea situatie : sunt in C.O. pe anul 2010 si am fost instiintat (deocamdata verbal) ca urmeaza sa primesc preaviz de conciedere de 20 ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti cuvenite la data incetarii cim cand se achita de angajator? poni poni Buna ziua, Va rog mult de tot sa ma ajutati cu niste informatii. Am fost disponibilizata de la locul de munca, primind un preaviz in care se stipuleaza ca ... (vezi toată discuția)
Intrebare somaj Adina_G Adina_G Buna, mama a lucrat pana astazi la o firma de confectii (patroana italianca), astazi a fost anuntata ca incepand cu data de 21.10 toata lumea intra in preaviz ... (vezi toată discuția)