avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare somaj

Buna, mama a lucrat pana astazi la o firma de confectii (patroana italianca), astazi a fost anuntata ca incepand cu data de 21.10 toata lumea intra in preaviz (sunt in jur de 60 angajati) - motivul : nu sunt comenzi suficiente si firma se va inchide, toata lumea urmand sa fie trimisa in somaj. Venitul net brut l-a avut de 1000 ron, vechime totala in campul muncii de 27 ani, vechime la ultimul loc de munca 7 ani. Daca am socotit eu bine, indemnizatia de somaj ar veni aprox 550 ron. Intrebarea mea este daca va primi si vreun salariu compensator dupa expirarea preavizului. Mentionez ca pe preaviz este trecut art 68 alin 1 din codul muncii.....
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:11, 21 Octombrie 2009
1. Ati calculat f bine indemnizatia de somaj.
2. Art. 68 (1) se refera la concedierea colectiva. Deci, este un articol OK ptr ca mama dvs sa beneficieze de somaj.
3. Da, conform Contractului Colectiv unic la nivel national, mama dvs ca si ceilalti salariati concediati, are dreptul la cel putin 1 salariu compensatoriu.
Mama a intrebat astazi pe colegul de la Resurse Umane, raspunsul lui a fost ca nu se acorda niciun salariu compensatoriu pe motiv ca firma ar fi falimentara. Este legal asa ceva?

Multumesc mult pentru raspuns.
Nu.
Prevederile CCMUN se aplica tuturor angajatorilor din Romania.
Ca firma sa fie falimentara ar fi trebuit sa se deschida procedura faliemntului, sa fie preluata de un lichidator, etc. Si chiar si asa, drepturile salariatilor vor fi achitate cu celeritate.

Dar in vocabularul cotidian s-a inradacinat expresia de "a intrat in faliment" sau "este falimentara" mai ales cand se inchide o firma. Ma rog, nu fac analiza pe text, dar nici salariatii nu pot fi lasati fara drepturi!
1. Concedierea determinata de desfiintarea locului de munca, fie ca este individuala sau colectiva, se face cu art.65 din Codul muncii.
2. Art.68-72 din Codul muncii vin numai sa enumere particularitatile si procedura concedierii colective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Plata concediu odihna neefecuat gagaritz gagaritz mama mea este angajat al unui centru social de 7 ani A primit zilele acestea preavizul de 15 zile ptr ca centrul nu mai are bani si se inchide ,intrebarea mea ... (vezi toată discuția)