avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

la paraj se impart si bunurile dobandite in timpul concubinajului?
dupa 3 ani de munca si sacrificii am ajuns in drum cu doi copii mici .
iar politia spune ca nu am nici un drept la nimic din tot ce e in casa
toate imbunatatirile au fost facute impreuna
Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:07, 8 Septembrie 2010
bunurile dobandite in timpul concubinajului, nu au acelasi regim juridic cu cele dobandite in timpul casatoriei, astfel incat e adevarat ce au zis politzistii.
numai ca dvs, daca aveti dovezi...chitante, martori, puteti sa va ridicati cu pretentii prin actiune in instanta. dar v-am zis, fara probe certe, sansele sunt mici.
pt bunurile dobandite in timpul concubinajului aveti doar un drept de creanta.
Prezumtia de comunitate asupra bunurilor, stabilita prin art. 30 din Codul familiei, se aplica numai bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei, fara a se putea aplica si la cele dobandite in timpul concubinajului. Prin urmare, concubinii nu pot fi considerati, in baza legii, proprietari in devalmasie asupra bunurilor dobandite in timpul convietuirii lor.
Munca in comun a concubinilor poate sa duca insa la constatarea existentei unor drepturi de proprietate in indiviziune asupra bunurilor dobandite, in raport de contributia fiecaruia in parte si daca a existat conventie cu privire la achizitionarea lor.
Problema contributiei concubinilor la dobandirea bunurilor in timpul convietuirii este o chestiune de fapt, care urmeaza a fi rezolvata pe baza probelor administrate, iar intinderea dreptului lor asupra bunurilor dobandite intr-o atare situatie va fi determinata de partea de contributie a fiecaruia la achizitionarea bunurilor.
Sectia civila a Tribunalului Suprem Decizia nr. 157/1977 din 01/01/1977
Publicata in "Repertoriu de practica judiciara in materie civila a Tribunalului Suprem si a altor instante judecatoresti pe anii 1975-1980", 1982, p. 85.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire in urma concubinajului? lilianab2009 lilianab2009 Am trait in concubinaj cu un barbat timp de 30 de ani.In momentul in care l-am cunoscut, barbatul avea un copil infiat cu prima sotie.In timpul concubinajului ... (vezi toată discuția)
Partaj jhon.rapidistu jhon.rapidistu Buna ziua am si eu o intrebare: Daca cineva traieste in concubinaj si decide sa se desparta bunurile dobandite se impart ?dar cele dobandite inainte de a se ... (vezi toată discuția)
Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)