avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire in urma concubinajului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire in urma concubinajului?

Am trait in concubinaj cu un barbat timp de 30 de ani.In momentul in care l-am cunoscut, barbatul avea un copil infiat cu prima sotie.In timpul concubinajului s-a cumparat un apartament in care am locuit toti trei.In ceea ce priveste achizitionarea apartamentului, mentionez ca aceasta s-a facut pe numele concubinului dar suma achitata a fost in totalitate de catre mine.(am martori care pot sa confirme faptul ca apartamentul a fost cumparat din banii mei).Concubinul a decedat si urmeaza sa se faca succesiunea.Avand in vedere cele mentionate mai sus, as dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: mimisarbu@yahoo.com , utilizator 19:31, 28 Iunie 2009
Este greu sa dovediti doar cu martori contributia dvs. la achizitionarea apartamentului, deoarece este o valoare mare iar legea nu permite.
conform legii, proba cu martori este admisă numai în ceea ce priveşte actele al căror obiect are o valoare mai mică de 250 lei, cu condiţia ca dispoziţii normative speciale să nu impună, cu privire la dovedirea actelor respective, proba scrisă;
- proba cu martori este admisă indiferent de valoarea obiectului actului juridic, ori de cîte ori există un început de dovadă scrisă, deoarece într-o asemenea situaţie proba testimonială vine numai să completeze proba scrisă;
- proba cu martori mai este admisibilă, indiferent de valoarea obiectului actului juridic, ori de cîte ori constituirea unei probe scrise nu a fost cu putinta.
In aceste conditii , nu vad cum ati putea veni la mostenire, in plus , nefiind ruda cu defunctul n u aveti vocatie succesorala si cu siguranta fiul concubinului dvs . va mosteni totul.
Este greu de crezut ca timp de 30 de ani nu v-ati dat seama de ca toata investitia pe care o faceti s-ar putea sa nu va fie vreodata legal recunoscuta, neexistand nici un inscris, ati fi putut macar sa cumparati impreuna bunurile ,ca si coproprietari. Poate doar prin buna credinta a fiului defunctului , acesta cunoscand faptul ca ati investit financiar in bunurile respective, acesta sa accepte sa imparta cu dvs. o parte din bunuri, evident, dupa ce va intra in posesia lor prin deschiderea succesiunii.
In legislatia actuala nu este recunoscut concubinajul, astfel ca nu-l veti putea mosteni pe fostul concubin, astfel ca singurul sau mostenitor este copilul adoptat de acesta.
Totusi, aveti dreptul la o actiune in pretentii prescriptibila in termen de 3 ani de la data decesului acestuia pe care o puteti introduce impotriva fiului defunctului daca puteti dovedi, cu orice mijloc de proba, inclusiv martori chiar daca este valoarea mare, tocmai datorita relatiei de concubinaj atat de indelungata, relatie care v-a pus in imposibilitatea preconstituirii unor mijloace de proba. Cu un avocat bun si cu probe care sa tinda la dovedirea relatiei dv. cu defunctul timp indelungat, a faptului ca suma de bani v-a apartinut partial sau total, veti putea obtine un drept de creanta asupra mostenirii lasate de defunct. Succes! ;)
Am facut o actiune in in contradictoriu avand ca obiect act in constatare la judecatorie. Urmeaza sa aiba loc infatisarea si ulterior sa prezint martorii? Ce sanse de reusita credeti ca as putea avea? Multumesc anticipat!
Actiunea denumita "in constatare" va fi calificata de instanta ca o actiune in pretentii, va trebui sa timbrati la valoarea pretinsa si apoi veti face dovada pretentiilor dv. prin toate mijloacele de proba admise de lege.
Cu privire la sansa dv. de reusita, aceasta depinde in concret de probele ce urmeaza a fi administrate in dovedirea pretentiilor. Va recomand angajarea unui avocat care va sti cum sa va apere interesele, ca sa nu aveti surpriza de a pierde procesul.
Succes! ;)
Cora2006 are dreptate, in sensul ca actiunea va fi calificata de instanta in functie de ceea ce veti cere.
Fara un avocat riscati ca actiunea sa ramana a fi calificata asa cum ati introdus-o, ca fiind una in constatare, si sa realizati apoi ca solutia data de instanta nu va foloseste decat partial.

De aceea sunt avocati pe lumea asta. Cand va doare maseaua nu mergeti la moasa comunala, nu? Va duceti la stomatolog. Cu procesul de ce procedati altfel? De ce nu apelati la un specialist?

Alte discuții în legătură

Partaj coachizitie Borza Borza Buna' Va rog cine are sa imi trimita un model de partaj in coachizitie.*concubini Multumesc (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj ContSters97117 ContSters97117 Nu stiu daca problema mea se incadreaza in acest domeniu ,dar incerc totusi sa va adresez cateva intrebari in speranta ca imi veti putea raspunde, sau eventual ... (vezi toată discuția)
Partaj bubucrina bubucrina la paraj se impart si bunurile dobandite in timpul concubinajului? dupa 3 ani de munca si sacrificii am ajuns in drum cu doi copii mici . iar politia spune ... (vezi toată discuția)