avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire in urma concubinajului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire in urma concubinajului?

Am trait in concubinaj cu un barbat timp de 30 de ani.In momentul in care l-am cunoscut, barbatul avea un copil infiat cu prima sotie.In timpul concubinajului s-a cumparat un apartament in care am locuit toti trei.In ceea ce priveste achizitionarea apartamentului, mentionez ca aceasta s-a facut pe numele concubinului dar suma achitata a fost in totalitate de catre mine.(am martori care pot sa confirme faptul ca apartamentul a fost cumparat din banii mei).Concubinul a decedat si urmeaza sa se faca succesiunea.Avand in vedere cele mentionate mai sus, as dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: mimisarbu@yahoo.com , utilizator 19:31, 28 Iunie 2009
multumesc frumos pentru sfaturi
Stimata doamna ,aveti drepturi care trebuie probate cu inscrisuri si martori .Astfel:
1.Desii concubinii nupot beneficia de prezumtia de comunitate asupra bunurilor (art.30C.fam),,dispozitie ce este aplicabila numai bunurilor dobandite in timpul casatoriei, nimic nu impiedica insa constatarea ,pe baza conventiei lor exprese sau tacite , ca bunurile s-au dobandit pentru a fi proprietate indiviza , in functie de contributia fiecaruia ,indiferent pe numele caruia dintre ei a fost achizotionat bunul, fiind indreptatiti fiecare dintre ei sa faca dovada , potrivit dreptului comun ,inclusiv prin prezumtiile reglementate de art 1203 C.civil,ca s-a dobandit bunul prin contributie materiala comuna .
(CJS,sectia civila ,dec.nr. 793/1990 ,in Dreptul, nr.2-3/1991 p.73)
2.Concubinii nu beneficiaza de de prezumtia de comunitate asupra bunurilor , dispozitie aplicabila numai bunurilor dobandite in timpul casatoriei ,astfel incat ei nu sunt considerati in baza legii proprietari in devalmasie asupra bunurilor debandite in perioada convietuirii ,Aceasta nu impiedica insa constatarea pe baza conventiei lor expresa sau tacita , ca bunurile s-au dobandit pentru a fi proprietate lor indiviza ,in raport de contributia fiecaruia .Marimea contributiei ,fiind o chestiune de fapt ,in caz de litigiu prin probe .
(CSJ fosta TS ,sectia civila ,dec.nr.253/1983, in Repertoriu de practica judiciara 1980-1985 p24-25 Aveti nevoie de un avocat bun , de documente privind veniturile dvs. cat si ale concubinului , cat si inscrisuri cu care sa dovediti contributia dvs. Va doresc mult succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj coachizitie Borza Borza Buna' Va rog cine are sa imi trimita un model de partaj in coachizitie.*concubini Multumesc (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj ContSters97117 ContSters97117 Nu stiu daca problema mea se incadreaza in acest domeniu ,dar incerc totusi sa va adresez cateva intrebari in speranta ca imi veti putea raspunde, sau eventual ... (vezi toată discuția)
Partaj bubucrina bubucrina la paraj se impart si bunurile dobandite in timpul concubinajului? dupa 3 ani de munca si sacrificii am ajuns in drum cu doi copii mici . iar politia spune ... (vezi toată discuția)