avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bunuri dobandite de concubini -partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bunuri dobandite de concubini -partaj

a venit cineva la mine care a stat in concubinaj cu o persoana 10 ani are un copil de 9 ani, nu mai are acte dar a facut investitii in casa nevestei de 10.000 de euro in decursul timpului. cum pot dovedi investitiile facute de el? este admisibila proba cu martori?
Chiar daca concubinajul nu se bucura de protectie legala, in cazul bunurilor dobindite in situatia acestei uniuni de fapt este admisibil partajul acestora, fiind vorba despre un partaj de bunuri co-achizite. Intrucit in situatia de fata este vorba numai de imbunatatiri aduse imobilului unuia dintre concubini, se pune problema daca aceste imbunatatiri au fost facute prin efort financiar comun, caz in care se poate face partaj sau daca suma necesara acestor imbunatatiri a fost contributia exclusiva a unui concubin, caz in care se poate promova o actiune in pretentii fundamentata pe imbogatirea fara justa cauza. In cazul ambelor actiuni proba testimoniala este admisibila, chiar si in cazul actiunii fondata pe imbogatire fara justa cauza, chiar daca in materie de probatiune Codul civil are reguli stricte in privinta valorii, deoarece se poate face aplicarea dispozitiilor art. 1198 cos civil, concubinul fiind in imposibilitate morala (data fiind afectiunea care exista in cuplu) de a preconstitui un inscris doveditor al contributiei sale la sporul de valoare adus bunului celuilalt concubin.
"Martorul" cel mai bun este hartia.Ea suporta aproape orice.
Va sugeram sa pastrati,sau sa faceti rost de facturile si documentele de achizitie a bunurilor cumparate,singura dovada legala incontestabila a proprietatii bunului respectiv.
Da,mai pot aparea contestatii asupra provenientei banilor care au fost folositi la achizitie, sau a procentului de participare a persoanelor la achizitia bunurilor respective,dar asta este alta poveste.
Parerea mea este ca cea mai buna solutie ar fi promovarea unei actiuni in pretentii prin care sa solicitati instantei o anumita suma de bani,suma reprezentand imbunatatirile pe care d-voastra le-ati facut la imobilul respectiv.Puteti dovedi ca ati avut acei 10.000euro ?Numai cu martori,sincer,nu cred ca veti putea convinge instanta ca ati contribuit la imbunatatirile aduse acelui imobil.Sincer,aveti nevoie de acte pentru ca d-voastra sa obtinet aceasta suma de bani reprezentand investitiile facute.
Da, cred ca se vor cere si expertize, in functie de modul de formulare a actiunii si ceea ce va cere prin ea.
Martorii nu vor fi de ajuns, parerea mea; in primul rand cealalta parte va veni cu martori care vor combate martorii dv.

Expertiza care sa ateste ce anume modificari s-au facut in ultimii 10 ani, cum creste asta valoarea imobilului... si faceti partaj, caci la valoarea imobilului va castiga mai mult decat la valoarea actualizata a investitiilor.
As merge tot pe imbogatirea fara justa cauza, insa altfel decat cei 10 000 pretentie, ci cu expertiza: cat facea imobilul fara imbunatatirile X? Cat face cu ele? Care e imbogatirea?

In plus, mai greu e ca martorii ei sa vina sa spuna ca nu s-a izolat casa, odata ce expertul va descoperi polistirenul pe pereti... Sau termopane si ce s-a mai facut...
Depinde insa si de imbunatatiri, caci daca banii s-au cheltuit pentru intretinerea locuintei, nu ia nimic. Desi nu cred, ca e totusi o suma.
Multumesc din suflet de sfat! Cu stima, avocat stagiar Rosu Alexandru

Alte discuții în legătură

Divort/partaj ioana_ro75 ioana_ro75 As avea inca o rugaminte la cei ce pot sa ma ajute cu niste sfaturi. Sora mea a fost casatorita si a adus pe lume 4 copii superbi. Acum mai multi ani eu i-am ... (vezi toată discuția)
Drepturi in urma concubinajului gozila gozila Buna seara ,am si eu o problema si sper ca,ma puteti ajuta .in urma unei relatii de concubinaj am trait in casa parinteasca a prietenului timp mai mult de ... (vezi toată discuția)
Recuperare imbunatatiri apartament instrainat alexandra211085 alexandra211085 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Timp de 10 ani, am locuit impreuna cu sotul si cei 2 copii impreuna cu matusa mea,in apartamentul ... (vezi toată discuția)